De wereldwijde verkoop van computers en laptops lag afgelopen kwartaal bijna een kwart hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De snel groeiende Aziatische markt ligt aan de basis. Afgelopen kwartaal werden maar liefst 22,7% meer computers verkocht dan een jaar geleden. Dat blijkt uit recente cijfers van industriewatcher iSuppli. Het is de grootste stijging op jaarbasis […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De wereldwijde verkoop van computers en laptops lag afgelopen kwartaal bijna een kwart hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De snel groeiende Aziatische markt ligt aan de basis.

Afgelopen kwartaal werden maar liefst 22,7% meer computers verkocht dan een jaar geleden. Dat blijkt uit recente cijfers van industriewatcher iSuppli. Het is de grootste stijging op jaarbasis die het bedrijf optekende sinds het van start ging in 2003.

Crisis
De voornaamste oorzaken zijn het feit dat de pc-markt vorig jaar nog sterk onder de economische crisis leed en de groeiende verkoop van Aziatische fabrikanten. Begin dit jaar heeft de consument weer in de buidel getast.

In de top tien van de grootste groeiers bezetten de Aziatische bedrijven Asus (+136%), Samsung (+ 84%) Lenovo (+ 58%) de podiumplaatsen. Acer wist 47% meer pc’s te verkopen en liep zo in op Hewlett-Packard, dat de grootste computerproducent ter wereld blijft.

Laptops populair
De Amerikaanse fabrikanten konden ook een groei optekenen, zij het een minder grote. Apple verkocht toch 32,4% meer computers afgelopen kwartaal dan in dezelfde periode vorig jaar. Al moet daarbij vermeld worden dat de verkoop van iPhones en iPads ook is meegerekend.

Vooral laptops waren afgelopen maand populair met een stijging van 26%. De desktopcomputer kende een meerverkoop van één procent, toch goed voor de eerste kwartaalstijging sinds het tweede kwartaal van 2008.

iSuppli schat dat er dit jaar 17% meer computers verkocht zullen worden, vooral laptops.