De duurste grafische bewerkingssuite op de markt beleeft zijn vijfde update. Met goocheltrucs, meer inzet op GPU-acceleratie en 3D-bewerking maakt de suite indruk. We laten de hoogtepunten passeren. Grote interfacewijzigingen blijven ditmaal uit: in CS5 worden de toepassingen vooral fijngesteld, zodat gebruikers minder tijd verliezen met het zoeken naar de juiste opties. Adobe Bridge, bedoeld voor […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De duurste grafische bewerkingssuite op de markt beleeft zijn vijfde update. Met goocheltrucs, meer inzet op GPU-acceleratie en 3D-bewerking maakt de suite indruk. We laten de hoogtepunten passeren.

Grote interfacewijzigingen blijven ditmaal uit: in CS5 worden de toepassingen vooral fijngesteld, zodat gebruikers minder tijd verliezen met het zoeken naar de juiste opties.

Adobe Bridge, bedoeld voor de snelle navigatie tussen bestanden, heeft een broertje gekregen: Mini Bridge. Dit versleepbare paneel zorgt voor miniatuurweergaven rechtstreeks in de geopende applicatie.

We nemen een aantal opvallende trends waar binnen de CS5-suite. De modellering van 3D-figuren is verbeterd in Photoshop CS5, maar ook Illustrator heeft een aantal krachtige wapens in handen gekregen om snel en gemakkelijk te creëren in drie dimensies.

Toegankelijk
Als we CS5 in een woord moeten omschrijven, is dat ‘toegankelijk’. Verschillende onderdelen als InDesign en Dreamweaver krijgen geavanceerde functionaliteit tot hun beschikking, zonder dat ontwerpers daar een letter code voor hoeven te schrijven. Hetzelfde geldt voor het nieuwe familielid Flash Catalyst, waarmee ontwerpers en vormgevers Flash-animaties kunnen bouwen.

Ten slotte wordt de ondersteuning voor 64 bitsystemen flink uitgebreid, waarbij rekenkrachtvreters als Adobe After Effects, Premiere Pro en Photoshop de beschikking krijgen over de nieuwe Mercury-engine. Eerstgenoemde twee pakketten zijn alleen nog te draaien in 64 bit, zoals Adobe al had aangekondigd.

Photoshop CS5 leert toveren
Zoals gebruikelijk bij een update van dit bekende bewerkingspakket is de lijst veranderingen lang, maar deze keer is er meer vuurwerk dan voordien.

In het begin van de vorige eeuw werd Leon Trotsky vakkundig uit een foto verwijderd waarop partijgenoot Lenin een nu beroemde toespraak gaf. Toen monnikenwerk, maar met de nieuwe Photoshop CS5 is die truc een koud kunstje geworden.

Daarvoor is de intelligente ‘content-aware fill’-functie ontwikkeld, toch wel het hoogtepunt van Photoshop CS5. Objecten kunnen uit de losse pols worden geselecteerd, waarna Photoshop met hulp van de omgeving de achtergrond op intelligente wijze invult. Figuren, bomen en andere objecten verdwijnen als bij toverslag.

Het resultaat is vaak verbluffend, al lijkt deze manier van werken bij het testen alleen goed te werken voor losstaande objecten.

Edge detection
Minder spectaculair maar zeker zo tijdsbesparend is een verfijning van de ‘edge detection’, bedoeld om lastig te vangen objecten op een foto nauwkeurig te selecteren. Met de nieuwe ‘Smart Radius’-brush kun je wapperende haren en andere lastige uitsteeksels ‘inkleuren’.

Via verschillende aanzichten wordt de selectie weergegeven op verschillende achtergronden (in zwart-wit of met een rode of zwarte onderlaag, zodat je snel kunt zien wat je gemist hebt en het resultaat op basis daarvan snel kunt aanpassen).

Een van de andere spectaculaire nieuwigheden is ‘Puppet Warp’, een manier om het aanzicht van foto’s eenvoudig te manipuleren. Je plaatst met de muis ‘gewrichten’ in een figuur, waarna je uiteinden onafhankelijk van het geheel kunt bewegen. Lastig uit te drukken, maar tijdens onze tests wisten we de slurf van een olifant alle kanten op te zwaaien, terwijl de rest van het dier doodstil bleef staan.

Borstels
Andere noemenswaardige functies zijn nieuwe brushes die meer realisme toevoegen aan schildereffecten in afbeeldingen. Met de ‘Bristle Brushes’ kun je tot in het fijnste detail tekenhoek en stijfheid van de penseelharen bepalen om een echte kwast na te bootsen.

Naast deze hulpmiddelen voor grafische professionals is ook gedacht aan fotografen. Adobe heeft een nieuwe versie van zijn Adobe Raw-plug-in toegevoegd, waardoor je non-destructief de ruis kunt verwijderen uit RAW-afbeeldingen of veilig een aantal nieuwe foto-effecten kunt uitproberen.

Dreamweaver CS5 vindt zichzelf opnieuw uit
Het web wordt een steeds interactievere plaats en Dreamweaver kreeg de laatste jaren vaak de kritiek dat het nog te veel diende om statische HTML-websites mee te maken. Daar komt verandering in met Dreamweaver CS5, dat de PHP-gebaseerde CMS-systemen Joomla, Drupal en WordPress nu volledig integreert.

Hierdoor wordt het niet alleen eenvoudiger om dynamische websites of blogs van uiterlijk te doen veranderen, maar kun je ook direct vanuit Dreamweaver testen hoe deze complex opgebouwde pagina’s er online uitzien. Het bedrijf introduceert ter ondersteuning ook de nieuwe online dienst Adobe Browser Labs, zodat je zonder externe software kunt testen of je zojuist gebouwde pagina’s er ook goed uitzien in andere browsers dan je standaardexemplaar.

Adobe heeft het zowel geharde codeveteranen als minder ervaren websitebouwers makkelijker gemaakt door geavanceerde PHP-codesuggestie in te bouwen. Als het nodig is, graaft Dreamweaver online naar de juiste hints om het codeschrijven vlotter en eenvoudiger te maken.

Adobe noemt deze versie van Dreamweaver zelf de belangrijkste release sinds zijn geboorte. Hoewel de meeste softwaremakers dit roepen bij een nieuwe release, vinden we dat de websitebouwer zich op deze manier weer relevant heeft gemaakt.

Illustrator CS5 krijgt een 3D-bril
Zowel Adobe Photoshop als Illustrator, wapen naar keuze voor vectorgebaseerde illustraties, krijgt in CS5 meer de mogelijkheid om in drie dimensies te werken. Dankzij een nieuwe rastergebaseerde aanpak in Adobe Illustrator kunnen tweedimensionale objecten eenvoudig 3D worden gemaakt en platte letters, symbolen en illustraties kunnen vervolgens met groot gemak op de in perspectief geplaatste gebouwen en andere vormen geplaatst worden.

De nieuwe bristle brush maakt indruk, omdat je hiermee kunt schilderen in vectorgebaseerde illustraties.

InDesign bouwt interactieve teksten
Mogelijk erg belangrijk voor de kranten- en tijdschriftenwereld is de introductie van interactieve elementen voor InDesign-pagina’s. Designers kunnen zo animaties, bewegende tekst en filmpjes toevoegen aan digitale publicaties, zonder dat ze daar code voor hoeven te schrijven.

Premiere Pro weet de hoofd- van de bijzaken te scheiden
De slimme selectietechnieken van Photoshop CS5 doen ook hun intrede bij Adobes videosuite. Onze mond valt open bij het zien van de mogelijkheden. Met de nieuwe Roto Brush selecteer je bijvoorbeeld uit de losse pols een filmpersonage op de voorgrond, waarna de software zijn contouren herkent en elk volgende frame deze contourlijnen blijft herkennen.

Je kunt zo bewegende figuren van hun achtergrond scheiden en verregaande effecten toevoegen.

Adobe Flash Catalyst
Adobe Flash Catalyst is voorlopig de enige nieuwe tool in CS5 en is bedoeld om designers de mogelijkheden te geven om hun eigen Flashanimaties te bouwen, zonder dat ze daarvoor lastige programmeertaal onder de knie moeten krijgen.

Een lange lijst, en dan we hebben nog niets eens alle pakketten de revue laten passeren. Over de hele lijn wint de suite flink aan werkbaarheid. Heeft Adobe in CS4 de interface uniformer gemaakt, dan zorgt het in deze uitvoering voor meer integratie onder de motorkap.

Ook op online gebied is er meer functionaliteit toegevoegd: het eerder genoemde Browser Lab, maar ook Adobe Review CS5, een online evaluatiedienst voor grafische documenten die tijdens dit schrijven nog niet beschikbaar was om te testen.

De toekomst ligt duidelijk in de integratie van Flashanimaties, zoals de nieuwe tool Flash Catalyst en de mogelijkheden om animaties te maken en te integreren in pakketten als Photoshop en InDesign.

Adobe Creative Suite 5 Master Collection
Prijs: 3.748,79 euro (mei 2010)

PRO: toegankelijker dan zijn voorganger; betere ondersteuning 64 bit; Mini Bridge.
CONTRA: online integratie nog steeds beperkt.