Snelheid website belangrijk voor Google

Google heeft toegegeven dat snelheid een van de factoren is om de positie van een website te bepalen. Webmasters die gebruikmaken van de Webmaster Tools van Google hebben al geruime tijd de mogelijkheid om de ‘siteprestaties’ te bekijken. Deze tool geeft aan hoeveel procent de website sneller is dan de gemiddelde website.

Tips om de snelheid van uw website te verbeteren
Hoe kan u de snelheid van een website verbeteren? Google geeft u alvast een resem tips en tools. Een eerste stap is code-optimalisatie. Goede scripting zorgt ervoor dat er efficiënt wordt omgesprongen met interne resources zoals geheugen en CPU, maar ook met externe resources.

De dag van vandaag wordt er constant beroep gedaan op externe resources zoals databases, webservices en andere netwerkgerelateerd verkeer. Als daar problemen of vertragingen optreden, dan ondervinden scripts daarvan ook vertraging. In dat geval moet u zeker zijn dat de externe resources performant genoeg zijn. Caching kan ervoor zorgen dat trage requests opgevangen worden.

Als hostingprovider stellen we regelmatig vast dat websites hun hostinginfrastructuur ontgroeien. Zo ziet u hieronder het voorbeeld van een tweedehands marktplaats-website die in september migreerde van een VPS naar een grotere dedicated server. Bij een gelijkblijvend bezoekersaantal en met gebruik van dezelfde scripting stelden we vast dat de tijd om een website te downloaden (in milliseconden) enorm afnam. Ook in het tabblad ‘siteprestaties’ was een onmiddellijke ommekeer zichtbaar.

Snelheid website belangrijk voor Google

Snelheid niet overschatten als factor
Google geeft wel aan om niet enkel te focussen op snelheid. Dit is immers maar een van de tweehonderd rankingfactoren. Ook relevantie, reputatie en focus blijven belangrijk.

Vanzelfsprekend laden simpele HTML-sites sneller in dan scripting websites, maar ook dat beseft Google wel. Hun enige doel is om samen met de community het internet sneller te maken. Op zich is dit dus wel een nobel doel en het intiatief verhoogt zeker de gebruikservaring van de bezoekers.

U weet weer wat u moet doen
Combell biedt tools om een audit en benchmarking van uw hostinginfrastructuur uit te voeren. Maar een eerste stap is ongetwijfeld om te experimenteren met de Google Webmaster Tools en de scripting van uw website te optimaliseren. Kleine wijzigingen kunnen soms een grote impact hebben op de performance van uw website.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business