Iedereen een smartphone

Smartphones zetten hun opmars voort, ook op kantoor. Keuze te over, want het aanbod was nog nooit zo groot als nu.

Niet iedereen zal het ermee eens zijn, maar veel van de huidige hype rond smartphones is te danken aan de iPhone van Apple. Deze smartphone is makkelijk te gebruiken en maakt pas echt mobiel internet en surfen mogelijk. Het toestel zette meteen ook de lijnen uit met het aanraakscherm. Want voordien moest je al heel lang zoeken naar een smartphone met een touchscreen die snel en alert kon reageren op de ingegeven commando’s.

Het lijkt wel alsof momenteel elke smartphone over een touchscreen moet beschikken om mee te tellen als smartphone. Maar dat hoeft niet per se. Als je veel berichten schrijft, kan een toestel met een volledig toetsenbord een betere keuze zijn. Zeker op kantoor.

[related_article id=”161563″]

Want ook al is het aanraakscherm een belangrijke trend in de wereld van de smartphones, toch blijft het toetsenbord een belangrijke vaste waarde. Vooral een partij als BlackBerry kiest nog voor deze aanpak. De toestellen zijn erg bekend bij het grote publiek en ingeburgerd bij managers en politici. Al lonkt fabrikant Research in Motion (RIM) steeds meer naar kleinere bedrijven en consumenten.

Zo besloot RIM, de maker van BlackBerry, onlangs nog om een gratis versie van zijn Enterprise Server te leveren voor kleine en middelgrote bedrijven. De BlackBerry Enterprise Server legt de link tussen BlackBerry-telefoons en de e-mailsystemen in bedrijven. En een gratis versie moet BlackBerry helpen ook in kleinere bedrijven door te breken.

Ook Android is succes
De derde naam die in de wereld van de smartphones heel vaak over de tong gaat, is de Nexus. Dat is de smartphone waarmee Google graag het iPhonesucces wil overdoen. Vooralsnog lukt dat niet echt, maar Google wedt op twee paarden, want het heeft ook een besturingssysteem uitgebracht dat succesvoller is: Android.

Ondertussen gebruiken heel wat merken Android, zoals HTC, LG, Samsung en Sony Ericsson. Een mens zou haast vergeten dat het Finse Nokia nog altijd marktleider is in smartphones.

Veel functies
Naast de ruime keuze is er de grote hoeveelheid functies op al die toestellen. Functies als wifi en 3G worden nu meestal standaard geleverd. Ook gps is geen uitzondering meer. En een toestel zonder kleurenscherm is al helemaal niet meer van deze tijd.

Fabrikanten bieden dus niet alleen een grote verscheidenheid aan besturingssoftware, maar ook aan uiterlijk en functionaliteit. Er zijn uitschuifbare toetsenborden, dockstations en aanraakpennetjes, en ook assisted gps, volledige mobiele kantoorsuites en Microsoft Exchange-ondersteuning zit op sommige toestellen.

De mogelijkheden zijn dus uitgebreid. En dat heeft consequenties. Zo blijkt het toch een uitdaging om al die functies op een bruikbare manier in een telefoonbehuizing te stoppen. Daarom hoort elke smartphone wel in één domein.

Sommigen spreken bijvoorbeeld van een socialmedia-smartphone als de ondersteuning van bijvoorbeeld Facebook en Twitter prioriteit heeft. Terwijl andere (kantoor)types zich richten op e-mail en surfen.

Misschien het grootste verschil tussen een ‘gewone’ mobiel telefoon en een smartphone is dat je op deze laatste extra programma’s kunt installeren, de zogenaamde apps of widgets. Dat kan gaan van een spelletje tot een zakelijk programma, waarbij gebruikers zelf niet veel moeite steken in het downloaden en installeren van een programma.

De meeste smartphones laten je zoeken in een soort winkel waar je kan kiezen uit gratis en betaalde programma’s. Bij toestellen met het Android-besturingssysteem heet die winkel de Android Market, bij Nokia is dat de Ovi Store. Verder zijn er winkels voor onder andere Windows, BlackBerry en de iPhone.

Kost geen fortuin meer
Een andere belangrijke evolutie zit in de prijs. Vroeger was er namelijk een enorme prijskloof tussen enerzijds gsm’s waarmee je alleen kon sms’en en telefoneren en anderzijds smartphones met veel snufjes. Maar dat is intussen veranderd: een telefoon waarmee je mobiel kunt surfen en mailen kost geen fortuin meer en ook geavanceerde functies zoals een camera en veel geheugen zijn betaalbaar geworden.

De prijs voor de smartphones ligt meestal tussen de 125 en 450 euro. Toch is het scherm vaak hét verschilpunt tussen een betaalbaar en een duur toestel. Voor een groot aanraakscherm betaal je nog steeds een stuk meer.

Vooral in prijs zijn er dus nog grote verschillen. De iPhone, de BlackBerry en Nexus zijn ongetwijfeld trendsettende toestellen met heel wat pluspunten, maar daar zit een aardige prijs aan vast. Een iPhone kost bijvoorbeeld minstens 575 euro.

Een BlackBerry, die flink in prijs is verlaagd, heb je wel al vanaf circa 200 euro, maar daar moet je natuurlijk ook nog een abonnement bij nemen voor mobiele data en de BlackBerry-dienst. Voor de Nexus moet je 550 euro neertellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business