Nieuws

Adviesraad oneens over gsm-stralingsnorm

In de adviesraad staat de Gentse professor Van Larebeke alleen staat met zijn vraag naar een strengere gsm-stralingsnorm.

Professor Nik Van Larebeke, kankerpreventiespecialist van de Universiteit Gent, kan zich niet vinden in een ontwerpadvies van de adviesraad voor Welzijn, Gezondheid en Gezin (WGG), waar hij lid van is.

Die raad moet zich uitspreken over een ontwerpbesluit van de minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), waarin een stralingsnorm opgelegd wordt. Die bedraagt 3 volt per meter per antenne. De oude federale norm van 20,6 volt per meter gecumuleerd voor alle bronnen blijft behouden.

Het ontwerpadvies vraagt wel het voorzorgprincipe toe te passen en de industrie te stimuleren technologie met een lagere straling te ontwikkelen. Maar het spreekt zich niet uit over de hoogte van de normen. "Er is nochtans genoeg wetenschappelijke grond om de norm te verstrengen", vindt Van Larebeke. "Een cumulatieve norm van 6 volt per meter is haalbaar. Binnenshuis zou dat 0,6 volt per meter moeten bedragen."

Niemand volgt professor
Maar professor Van Larebeke staat alleen met zijn dissidente stem. Er zijn maar twee artsen in de raad en hij is de enige specialist ter zake.

"Het is nog maar een ontwerp, eind juni wordt het advies goedgekeurd", zegt de secretaris van de WGG-raad, die alle commentaar nu voorbarig noemt. Van Larebekes mening zou als afwijkend minderheidsstandpunt toegevoegd kunnen worden.

De Milieu- en Natuurraad (Mina) en de Sociaal-economische raad (Serv) zouden zich bij het advies aansluiten.

Groen teleurgesteld
De Vlaamse parlementsleden zitten te wachten op het advies om het ontwerpbesluit en het voorstel van decreet te bespreken. Hermes Sanctorum (Groen), die een eigen voorstel van decreet met een strengere norm had ingediend, is teleurgesteld. "We wilden van de gezondheidsraad één ding weten en dat was of de voorgestelde norm deugt. Nu dreigt dat onbeantwoord te blijven."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business