Chipfabrikant ST Microelectronics zal in het vierde kwartaal van 2012 chips van 20 nanometer klaar hebben. Dat is kleiner dan de in 2011 verwachte 22nm-technologie. Chiptechnologie wordt steeds compacter. De ‘wet’ van Moore schrijft voor dat het aantal transistors dat op een circuit past om de twee jaar verdubbelt. Tot nu toe is die stelling […]

Advertentie

Chipfabrikant ST Microelectronics zal in het vierde kwartaal van 2012 chips van 20 nanometer klaar hebben. Dat is kleiner dan de in 2011 verwachte 22nm-technologie.

Chiptechnologie wordt steeds compacter. De ‘wet’ van Moore schrijft voor dat het aantal transistors dat op een circuit past om de twee jaar verdubbelt. Tot nu toe is die stelling al vaak waar gebleken.

Zo zijn er de afgelopen jaren vooral chips op de markt gekomen op basis van 45nm- of 32nm-technologie. Om processors nog sneller te kunnen maken, zijn grote chipfabrikanten zoals Intel of AMD momenteel aan een 22nm-productieproces aan het sleutelen.

Snelle vooruitgang
ST produceert momenteel nog 55nm-architectuur, maar volgens zijn planning zou dat al gauw veranderen in 45, 40, 32, 28 en uiteindelijk 20 nanometer. De duur van elke productiefase zou dan één tot twee kwartalen zijn.

Intel en AMD kunnen er zo in korte tijd een geduchte rivaal bij krijgen. ST Microelectronics maakte in het eerste kwartaal van 2010 alleen al zo’n twee miljard euro winst.

 

Advertentie