Verschillende grote bedrijven waaronder IBM en Texas Instruments hebben op de Computexconventie in Taiwan een joint venture aangekondigd: Linaro. Die maakt het ontwikkelen voor ARM-chips eenvoudiger. Door de handen in elkaar te slaan, kunnen de bedrijven sneller Linuxgebaseerde apparaten op de markt brengen. Momenteel wordt dat bemoeilijkt door de verschillende typen besturingssystemen (zoals Android en WebOS) […]

Advertentie

Verschillende grote bedrijven waaronder IBM en Texas Instruments hebben op de Computexconventie in Taiwan een joint venture aangekondigd: Linaro. Die maakt het ontwikkelen voor ARM-chips eenvoudiger.

Door de handen in elkaar te slaan, kunnen de bedrijven sneller Linuxgebaseerde apparaten op de markt brengen. Momenteel wordt dat bemoeilijkt door de verschillende typen besturingssystemen (zoals Android en WebOS) en ARM-architecturen.

Het is namelijk zo dat die chiptechnologie door een heleboel fabrikanten toegepast wordt. In tegenstelling tot bij de pc waar Intel en AMD baas zijn, krijg je bij tablets en smartphones een grote selectie aan processormakelijen.

Middleware
Daarom gaan Samsung, IBM, Texas Instruments, ARM, ST Ericsson en Freescale nu samen werken aan een toolkit, een kernel en middleware. Dat laatste zou een gemeenschappelijk goed moeten vormen waardoor verschillende vormen en versies van Linuxsystemen geen productievertragingen meer mogen opleveren.

Linaro krijgt een budget van ‘enkele tientallen miljoenen dollars’ dat wel onder de 100 miljoen zou blijven. Het zal elke zes maanden met nieuwe software voor de dag komen, vanaf november 2010.

 

Advertentie