Apple-topman Steve Jobs heeft over allerlei populaire gespreksonderwerpen zijn mening geuit. Zo is volgens hem het pc-tijdperk aan zijn zwanenzang begonnen. Jobs was samen met News Corp-topman Rupert Murdoch gedurende anderhalf uur te gast op de set van de conventie All Things Digital D8. Daar sprak hij zich uit over de al dan niet controversiële […]

Advertentie

Apple-topman Steve Jobs heeft over allerlei populaire gespreksonderwerpen zijn mening geuit. Zo is volgens hem het pc-tijdperk aan zijn zwanenzang begonnen.

Jobs was samen met News Corp-topman Rupert Murdoch gedurende anderhalf uur te gast op de set van de conventie All Things Digital D8. Daar sprak hij zich uit over de al dan niet controversiële berichten waarmee Apple de laatste tijd in het nieuws kwam.

Oorlog met Adobe
Op de vraag of hij wat over de ruzie omtrent Flash wil uitweiden, reageert Jobs kort: “Apple heeft niet de meeste voorzieningen ter wereld. We zijn succesvol geworden door steeds voorzichtig af te wegen op welke paarden we willen wedden.”

Jobs verduidelijkt dat zijn bedrijf enkel het beste wil uitbrengen: “Als je voorzichtig wikt en weegt, breng je prachtige producten op de markt. Niet gewoon iets wat ‘ok’ is.” Hij verwijst daarbij naar Apples eerdere controversiële beslissingen, zoals het weglaten van floppydisks in de iMac.

“Flash is aan het vervagen”, beweert de topman verder. “Momenteel is amper 25% van de video’s op het web in HTML 5; maar dat zal al gauw 50% of zelfs meer worden.” Hij zegt dat hij zijn enorm kritische brief alleen heeft geschreven omdat hij Adobes gezeur beu was. “De hele zaak was eigenlijk niets voor de pers”, concludeert Jobs.

Zelfmoorden bij Foxconn
Volgens Steve zijn de recente zelfmoorden in de zogeheten ‘iPhonefabriek’ van Foxconn te relativeren. “In totaal zijn er dit jaar al 13 van de 400.000 werknemers uit het leven gestapt. Dat is verontrustend, maar nog steeds lager dan het gemiddelde van 44 in de VS”, zegt hij.

De topman wijst erop dat Apple nog veel meer dan andere bedrijven zijn leveranciers in de gaten houdt. Hij benadrukt dat Foxconn geen sweatshop is, maar eerder een uit de kluiten gewassen bedrijf: “Ze hebben zelfs restaurants en cinemazalen.” De topman zegt dat hij eerst een volledig beeld van de zaak wil krijgen alvorens in te grijpen.

iPhone misschien gestolen
Van de hetze rond de ‘verloren’ nieuwe iPhone heeft Jobs zijn eigen versie. Hij betwijfelt of het iPhoneprototype daadwerkelijk achtergelaten of gestolen was. Bovendien loopt er nog altijd een gerechtelijk onderzoek naar de zaak.

Zelf lijkt Jobs de hele zaak met een grapje van de hand te willen doen. “Het is een bangelijk verhaal: er zit diefstal in, een vleugje afpersing en zelfs heling. Wie weet komt er ook seks in voor”, grapt hij. “Iemand zou er een film van moeten maken!”

Steve Jobs lijkt er overigens van overtuigd dat tablets een groot deel van de pc-markt zullen overnemen. “Vroeger reden we als landbouwersnatie met tractors rond. Nu we grote steden hebben, zijn auto’s praktischer. Pc’s zijn de symbolische tractors in een stad.”

Met die analogie wil de topman duidelijk maken dat we voor veel taken in principe geen pc nodig hebben. Hij zegt wel dat het niet per se de iPad zal zijn die de pionier van zo’n computerloos tijdperk wordt.

Een toch wel krasse uitspraak is dat slechts één procent van je tijd in het aanmaken van content zou kruipen. “En daar kan je dan een bluetooth-toetsenbord voor gebruiken”, stelt Jobs doodleuk.

Journalistiek via de iPad
Tot slot geeft de topman nog zijn visie over de geschreven pers. Die zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Jobs hoopt dat de VS daardoor niet in een bloggersnatie verandert.

Door uitgaven in digitale vorm op de iPad te verkopen, zou er een positieve verandering in de gedrukte pers kunnen komen. Jobs raadt wel aan dat ze zulke digitale uitgaven goedkoper dan de printvorm verkopen.

“De grootste les die Apple geleerd heeft, is dat je vooral veel moet verkopen tegen een agressieve prijs”, aldus Steve Jobs.

 

Advertentie