Geen iPad cadeau voor heel Europarlement

Het nieuws dat alle 736 Europese parlementsleden een gloednieuwe iPad krijgen, klopt niet. Dat bevestigt Europarlementariër Ivo Belet. Toch beweren verschillende kranten het tegendeel.

Dinsdag verscheen er op de website van enkele Britse tabloids het nieuws dat Europa zijn parlementsleden een iPad cadeau gaat doen. Dat zegt The Sunday Times uit anonieme, maar goede bron te hebben vernomen.

Binnen een budget van vijf miljoen euro zou elk parlementslid de duurste iPad (64 GB, wifi+3G) ter waarde van 820 euro krijgen. In totaal goed voor een prijskaartje van zo’n 600.000 euro.

Al gauw pikten andere kranten zoals Het Laatste Nieuws en Algemeen Dagblad het bericht op. Zonder te controleren of het op waarheid berust, zo blijkt.

Europees Parlement ontkent
Uit een gesprek tussen Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V) en onze redactie blijkt dat er geen sprake is van iPads voor iedereen. “We gaan inderdaad investeren in mobiele apparaten. Dat dat per se iPads zullen zijn, is totaal uit de lucht gegrepen”, verklaart Belet.

Het gerapporteerde budget van vijf miljoen euro klopt echter wel: “Dat budget dient om alle parlementsleden bereikbaar te houden. Vergeet niet dat wij Belgen het voorrecht hebben ‘thuis’ te mogen werken. Andere parlementsleden hebben dat privilege niet.”

Daarbij zegt het parlementslid dat die vijf miljoen een ontwerpbudget is. Als er aanbestedingen mee zouden gebeuren die het parlement onnodig of ronduit belachelijk acht, zal het zich daar ook tegen verzetten. “Dat we vijf miljoen euro ter beschikking hebben, wil niet zeggen dat we dat ook werkelijk gaan opmaken”, luidt het.

Keuzesysteem
Maar als het geen iPads zijn, waar wordt dat geld dan wel aan besteed? Volgens Belet moet daar nog over beraadslaagd worden. Hij voegt er wel aan toe dat een keuzesysteem vaak de voorkeur geniet. “Vorig jaar kregen we er een extra medewerker bij. We mochten toen zelf kiezen of we die een laptop dan wel een vaste computer gaven.”

Het is dus niet uitgesloten dat sommige parlementsleden een iPad krijgen, maar dan wel als eventuele keuze in een ruimer aanbod.

Secretaris-generaal geen fanboy
In de verschillende berichtgevingen werd ook uitgehaald naar Klaus Welle, de secretaris-generaal van het Europees Parlement. Die werd als een regelrechte Apple-fanboy en het brein achter het iPad-plan afgeschilderd. Maar ook dat lijkt niet te kloppen.

“Welle is inderdaad een technologiefanaat. Hem afdoen als een ware Apple-fan lijkt me echter overdreven. En trouwens: wíj bepalen wat er met het budget gebeurt, niet de secretaris-generaal", aldus Belet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business