Intel heeft plannen voor supercomputers

Intel geeft op zijn blog een hint over een geplande multicoreprocessor voor gebruik in supercomputers. Op een conventie in Duitsland volgende week worden meer details vrijgegeven.

Het eind vorig jaar vroegtijdig afgevoerde Larrabee-programma, waarmee Intel voor het eerst in tien jaar een op zichzelf staande grafische processor op de markt wilde brengen, krijgt een staartje in de nieuwe supercomputerplannen van de chipfabrikant.

“We werken aan een processorlijn die geschikt zal zijn voor gebruik in hoogpresterende systemen oftewel supercomputers”, schrijft woordvoerder Bill Kircos op de Intelblog. “Hiervoor maken we gebruik van de kennis die we hebben opgedaan in het Larrabee-programma en bij ons onderzoek naar processoren met meerdere rekenkernen.”

Onderzoek
In april begon Intel met de levering van een hondertal experimentele 48-coreprocessors. Die worden door universiteiten en de industrie ingezet voor onderzoek naar de ontwikkeling van manycore-applicaties.

Met de ontwikkeling van nieuwe manycoreprocessors begeeft Intel zich mogelijk in het vaarwater van Nvidia, dat met zijn Tesla-lijn de GPU-markt bij de supercomputers van rekenkracht voorziet.

Geen discrete GPU’s
Al benadrukt Kircos dat er geen kortetermijnplannen bestaan om een zelfstandige grafische processor op de markt te brengen. De in de Core-processorlijn geïntegreerde Intel HD Graphics-technologie zal blijven bestaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business