De vraag naar laptops is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 43,4 procent ten opzichte van 2009. Dat is de sterkste toename in acht jaar, volgens marktonderzoeker Gartner. In totaal werden er bijna vijftig miljoen stuks verkocht tijdens de eerste drie maanden van 2010. Ook de vraag naar netbooks groeide fors. Afgelopen […]

Advertentie

De vraag naar laptops is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 43,4 procent ten opzichte van 2009. Dat is de sterkste toename in acht jaar, volgens marktonderzoeker Gartner.

In totaal werden er bijna vijftig miljoen stuks verkocht tijdens de eerste drie maanden van 2010. Ook de vraag naar netbooks groeide fors. Afgelopen kwartaal nam deze met 71 procent toe in vergelijking met een jaar eerder.

Desondanks meent Gartner dat de populariteit van minilaptops afneemt, omdat de consument de beperkingen begint in te zien en omdat notebooks goedkoper worden.

Tijdens het eerste kwartaal zakte de gemiddelde verkoopprijs van laptops met 15,7 procent naar 732 dollar. Gartner verwacht dat dit stabiliseert, aangezien de zakelijke markt zal aantrekken.

HP nog altijd aan kop
Met een marktaandeel van 19,2 procent en een groei van 23 procent is HP de marktleider. Eenzaam aan de top is de fabrikant daarentegen absoluut niet. Acer volgt immers met een marktaandeel van 18,5 procent en een groei van 48,4 procent.

Daarna komen Dell (11,5% met een groei van 33,1%), Toshiba (9,3% met een groei van 34,7%) en Asus (8,8% met een groei van 113%).