Nieuwe videostandaard van Google, Mozilla en Opera

Net nu iedereen dacht dat H.264 oftewel MPEG-4 de standaard voor HTML5-video zou worden, geeft Google zijn VP8-codec vrij. Browsermakers Mozilla en Opera gaan deze ondersteunen.

Samen met Mozilla en Opera giet Google deze recent aangekochte codec in het openbronproject WebM. Microsoft en Apple houden het bij de gesloten H.264-codec.

Verborgen patenten
Een van de grote obstakels voor HTML5-video is dat er nog altijd onenigheid over de videostandaard bestaat. Mozilla wil H.264 niet ondersteunen omdat het een gesloten formaat is; Apple en Microsoft willen van Ogg Theora niets weten uit vrees voor zogenaamde ‘onderzeeërpatenten’.

Dat is een strategie waarbij softwareontwikkelaars vertragingsmanoeuvres uitvoeren om een patent verborgen te houden. Zodra een groot bedrijf hun ‘open’ software gebruikt, laten ze het patent goedkeuren en eisen ze schadevergoedingen.

Die techniek was vóór november 2000 in de VS mogelijk omdat patentaanvragen toen niet gepubliceerd werden. Voor 1995 waren patenten overigens pas van kracht nadat ze werden goedgekeurd, niet vanaf het moment van aanvraag.

Door de periode tussen aanvraag en goedkeuring te verlengen, konden bedrijven andere spelers op de markt dus in de val lokken. Dat is nu niet meer mogelijk, maar patenten die vóór 1995 werden aangevraagd, kunnen de truc nog toepassen.

Apple is paranoïde
Uit vrees voor zulke hinderlagen weigert Apple Ogg Theora te ondersteunen. Dat formaat stamt af van de VP3-codec die vóór 1995 al bestond. Ook al is het uiterst onwaarschijnlijk dat daar een onderzeeërpatent op bestaat, toch vindt Apple het te riskant voor ondersteuning.

Microsoft treedt Apple in die redenering bij. Beide softwarereuzen schuiven daarom de gesloten H.264-codec naar voren. Niet toevallig de MPEG4-standaard waar beide firma’s rechten in hebben. Wel moet gezegd worden dat de kwaliteit van H.264 hoger ligt dan die van Ogg Theora.

WebM
Maar nu komt Google met een codec op de proppen die open is én goede kwaliteit biedt. Door in september 2008 het bedrijf On2 Technologies over te nemen, verkreeg de zoekgigant immers rechten over verschillende videocodecs.

De meest recente codec daarvan, VP8, geeft Google nu vrij voor een nieuwe videostandaard waaraan Mozilla en Opera zullen meewerken: WebM. Google gaat die standaard binnenkort al op YouTube implementeren. En grote namen zoals AMD, ARM en Nvidia zullen hem ook ondersteunen.

De gebruikte VP8-codec is de grote broer van VP7, dat volgens On2 Technologies al goed kon concurreren met H.264. Je kunt dus aannemen dat WebM even goed als of zelfs beter dan H.264 zal presteren.

Nightly builds van Chrome, Firefox en Opera ondersteunen WebM al. Of Safari en Internet Explorer dat ook zullen doen, is afwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business