De officiële documenten van de overname van Palm door HP werpen een nieuw licht op de zaak. HP zou bijna naast de hoofdprijs gegrepen hebben. In het ‘proxystatement’, dat in de VS verplicht is om aandeelhouders te informeren, staat te lezen dat naast HP nog vijf andere bedrijven in de running waren voor een overname […]

Advertentie

De officiële documenten van de overname van Palm door HP werpen een nieuw licht op de zaak. HP zou bijna naast de hoofdprijs gegrepen hebben.

In het ‘proxystatement’, dat in de VS verplicht is om aandeelhouders te informeren, staat te lezen dat naast HP nog vijf andere bedrijven in de running waren voor een overname of een licentie voor Palms mobiele besturingssysteem webOS.

Licentie
Hoewel een licentie voor webOS op korte termijn een extra bron van inkomsten zou kunnen zijn, werd besloten dat een overname aangewezen was. HP bracht als eerste een bod uit van 4,75 dollar per aandeel.

De grootste rivaal, die in de documenten als Bedrijf C wordt omschreven, sloeg terug met een bedrag tussen de zes en zeven dollar per aandeel. Even later werd dat verlaagd naar 5,5 dollar. HP reageerde met een bod van vijf dollar en zeventig dollarcent.

Alternatief
Bedrijf C stelde daarop een alternatief voor. In ruil voor enkele Palm-patenten en een niet-exclusieve licentie voor webOS zou het bereid zijn eenmalig 800 miljoen dollar te betalen. Het bestuur van Palm zag toch liever een volledige overname en de rest is intussen geschiedenis.