De Anti-Phishing Working Group schrijft in een rapport dat tijdens de tweede helft van 2009 maar liefst twee derde van alle phishingaanvallen van één organisatie kwam. Ondertussen is die groep al bijna onschadelijk gemaakt. Grote phishinggroepen zijn dikwijls maar een kort leven beschoren. Hoe meer aandacht ze wekken, hoe sneller veiligheidsfirma’s oplossingen voor hun oplichterijen […]

Advertentie

De Anti-Phishing Working Group schrijft in een rapport dat tijdens de tweede helft van 2009 maar liefst twee derde van alle phishingaanvallen van één organisatie kwam. Ondertussen is die groep al bijna onschadelijk gemaakt.

Grote phishinggroepen zijn dikwijls maar een kort leven beschoren. Hoe meer aandacht ze wekken, hoe sneller veiligheidsfirma’s oplossingen voor hun oplichterijen zoeken. Dat was niet anders voor de Rock Phishingorganisatie.

Die oplichtersgroep was in 2008 voor de helft van alle phishing verantwoordelijk. Uit haar assen ontstond de Avalanchegroep. Via een geavanceerd peer-to-peernetwerk kon die gedurende 2009 zo’n 127.000 phishingaanvallen uitvoeren.

Begin 2009 was die groep goed voor ‘slechts’ een kwart van alle aanvallen, maar in het tweede semester liep dat percentage op tot 66 procent. Net zoals bij Rock Phishing werd Avalanches succes haar ondergang.

In april 2010 waren er nog maar 54 aanvallen aan de groep te wijten.

Advertentie