Gebruik illegale software neemt toe

De softwarepiraterij neemt wereldwijd toe. Dit blijkt uit een onderzoek van de Business Software Alliance (BSA).

De voornaamste oorzaak van de toename is de sterke groei van de computerverkoop in opkomende IT-landen zoals China, India en Brazilië. In 2009 werd wereldwijd 43 procent van de software verkregen uit illegale bron. Volgens BSA heeft dit een totale waarde van zo’n veertig miljard euro. In 2008 en 2007 was het gebruik van illegale software goed voor 41 en 38 procent van het geheel.

"Goed jaar"
Ondanks de toename is de onderzoeker niet verontrust; de BSA spreekt juist van een "verrassend goed jaar". De economische malaise heeft namelijk niet geleid tot een enorme piek en in de meeste landen (54 van de 111) ging het gebruik van illegale software omlaag. Bovendien daalde de commerciële waarde van de onwettige producten in 2009 (35,9 miljard euro) met drie procent tegenover het jaar daarvoor.

Stoutste kinderen
In landen waar de verkoop van computers nog een flinke groei doormaakt, zoals China, India en Brazilië, ligt het gebruik van illegale software beduidend hoger.

In China is dat 79 procent, in India is het 65 procent en in Brazilië 56 procent. Maar ook hier dalen de cijfers. Al zal het even duren voordat het niveau van de Verenigde Staten (20 procent) gehaald wordt. Het stoutste kind van de klas is Georgië met 95 procent.

Nederland en België stabiel
In Nederland staat de teller op 28 procent. Dat is al twee jaar zo. België blijft al drie jaar op 25 procent steken. “Nu een van de zwaarste economische recessies in twintig jaar ten einde loopt, moeten we overheden, bedrijven en consumenten toch blijven wijzen op de risico’s van softwarepiraterij – en de impact die dit heeft op de Nederlandse economie”, meent BSA-directeur Jacco Brand in een Nederlands persbericht.

Sinds zeven jaar voert BSA dit onderzoek, samen met bureau IDC, uit in 111 landen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business