Je harde schijf blijft vooralsnog een van de weinige mechanische componenten in je systeem, en is dus aan slijtage onderhevig. [email protected] Hard Disk Monitor kan echter op de achtergrond de gezondheid van je schijf in de gaten houden. De magie van deze tool luistert naar de naam Smart. Dat staat voor Self-Monitoring Analysis and Reporting […]


Je harde schijf blijft vooralsnog een van de weinige mechanische componenten in je systeem, en is dus aan slijtage onderhevig. [email protected] Hard Disk Monitor kan echter op de achtergrond de gezondheid van je schijf in de gaten houden.

De magie van deze tool luistert naar de naam Smart. Dat staat voor Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology: een slimme combinatie van hardwaresensors op je schijf(controller) en softwarefuncties, die evenwel door je BIOS moeten worden ondersteund.

Sensors
[email protected] Hard Disk Monitor plugt op dit Smartsysteem in en kan zo op elk moment de resultaten van de sensors aan de gebruiker presenteren.


[download_file]

Welke metingen je precies te zien krijgt, hangt vooral ook af van de hardeschijfcontroller, en het kan ook best gebeuren dat het programma niet alle metingen correct weet te duiden. Er verschijnt dan Unknown attribute.

Goede grafische weergave
Een van de belangrijkste metingen is alvast de temperatuur van je schijf. Het programma kan je die permanent tonen als een pictogram in het systeemvak van de Windowstaakbalk.

Minder geavanceerde gebruikers die het complexe Smart-cijfermateriaal (in kolommen als Value, Raw Value, Worst en Threshold) niet meteen weten te interpreteren, komt [email protected] Hard Disk Monitor tegemoet met grafische balkjes. Daaruit is makkelijker af te leiden of er zich mogelijk een probleemsituatie met de schijf aandient.