Nexenta: storage en virtualisatie onder één kap

Het nieuwe Web 3.0 is cloudcomputing: een hype die iedereen bij naam kent, maar waarvan niemand weet wat het precies inhoudt. Zodra een product of applicatie iets met internet te maken heeft, plakt de producent er een cloudsticker op.

Voor de themadag van Sizing Servers maken we een overzicht van Virtual Machine-managers. Dat betekent dat we producten onderzoeken die beloven om een (privaat) datacenter te beheren. Nexenta is er daar een van.

Nexenta: de andere aanpak
Een product dat probeert op de lijst van VM-managers te komen, maar nu eigenlijk al uitblinkt in iets anders, is Nexenta. Deze lowcost-software SAN/NAS kan geïnstalleerd worden op een alleenstaande server.

Aan de bovenkant van de software biedt Nexenta dan iSCSI targets, FibreChannel LUNs of NFS exports aan. Ook mogelijk zijn CIFS, RSYNC en FTP.

De ondersteunde protocollen

ZFS-bestandssysteem
Het unieke aan Nexenta is de onderkant van de software, hij werkt namelijk puur op het Solaris-bestandssysteem: ZFS (Zettabyte File System). ZFS heeft tal van voordelen en wordt door vele mensen als het next-generation filesystem gezien. Het is een 128-bitsysteem met als theoretische bovenlimiet 1 zettabyte (1 miljard terabyte). Andere voordelen van ZFS zijn de variabele blokgrootte, meerdere vormen van software-RAID of de standaard ondersteuning voor snapshots.

Vooral dat laatste kan in een virtuele omgeving handig zijn.

Door de dubbele functionaliteit (iSCSI initiator en target) kan Nexenta samenwerken met bestaande SAN’s. Hier de reeds gedetecteerde schijven.

Het virtuele kantje
Zo komen we bij het belangrijkste: Nexenta is modulair. Standaard kunnen diverse plug-ins geïnstalleerd worden. Een van de interessantste is VMDC2 (Virtual Machine DataCenter 2). Deze kan namelijk ook tot op beperkte hoogte virtualisatieoplossingen beheren. Het ondersteunt daarbij de drie grote spelers: Xen, ESX en Hyper-V.

De drie grote spelers in één managementomgeving.

Gooi de standaardtools van deze oplossingen zeker nog niet overboord. Acties als VM’s creëren zijn bijvoorbeeld wel mogelijk, maar met de aangemaakte VM’s kan helemaal niks gedaan worden. (Ze mankeren schijven/netwerk/controllers …)

Het VM-beheer van Nexenta beperkt zich hoofdzakelijk tot de schijven en hun snapshots. Het maken van snapshots en klonen van VM’s gaat gigantisch snel dankzij ZFS. Zo zal een kloon gewoon meerdere targets aanmaken voor de hypervisor en de VM’s binnen deze targets registreren bij de hypervisor.

Om de snapshots consistent te laten zijn met ESX zal Nexenta de snapshots op twee plaatsen nemen: zowel in ESX als op het ZFS-systeem. Dit betekent dat alles wel snel gaat, maar als per ongeluk via de vCenter GUI een snapshot wordt teruggezet, is de VM om zeep. Een snapshot terughalen via Nexenta en dan de VM registreren brengt dan nog soelaas.

Deze openbronoplossing (er is een community– en commerciële versie) is een goede investering voor de (verre) toekomst van storage. Dankzij zijn modulaire opbouw en grote ondersteuning op clusterniveau is het een geduchte concurrent voor bijvoorbeeld Open-E. Qua virtualisatiemanager staat hij nog nergens. Maar in de opensourcewereld kunnen ontwikkelingen plots snel gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business