Nieuws

Adobe neemt afscheid van Apple

Adobes technisch directeur Kevin Lynch laat in een blogpost weten dat zijn bedrijf niet langer voor Apples mobiele apparaten zal ontwikkelen. Die houding neemt Adobe aan nadat Apple-topman Steve Jobs in een open brief zwaar uithaalt naar Flash.

Het botert al een tijdje niet meer tussen Apple en Adobe. Steve Jobs uitte in het verleden al kritiek op Flash en Adobe reageerde gepikeerd. De ruzie om Flash beleefde eerder deze week zijn hoogtepunt toen Steve Jobs een lange blogpost schreef met redenen om Flash van de iPhone te verbannen.

In een antwoord op Jobs meest recente uithaal, is Adobes CTO Kevin Lynch duidelijk: “We zijn er zeker van dat, mocht Apple met Adobe willen samenwerken, we een schitterende Flash-ervaring op de iPhone, iPad en iPod Touch kunnen brengen. Nu zulke samenwerking niet meer mogelijk lijkt, gaan we onze focus naar andere platformen verleggen.”

Voorkeur voor Android
Lynch voegt daaraan toe geen energie meer te zullen steken in het ontwikkelen van Flash of AIR voor Apple-toestellen. Daarbij zegt de topman de voorkeur aan Googles Androidplatform te geven. Dat besturingssysteem vormt een steeds grotere concurrent voor iPhone OS.

“We gaan een publieke testversie van Flash 10.1 in mei op Android uitbrengen. Na die lancering, op Googles I/O-conventie, brengen we een afgewerkte versie uit in juni”, zegt Lynch. “Andere platformen zoals BlackBerry, Nokia, Palm en Microsoft mogen ook op nieuwe Flash- en AIR-versies rekenen.”

Apple gesloten
Een van Apples argumenten om Flash niet toe te laten, is dat het geen tussenplatform wil creëren tussen applicaties en het besturingssysteem. De redenering daarachter is dat er zo geen toepassingen defect kunnen raken omdat het tussenplatform niet up-to-date blijft.

Wat je tussen de regels door kunt lezen, is dat Apple de controle over de toepassingen op de iPhone niet uit handen wil geven. Op dit ogenblik beslist Apple over welke software in de App Store mag en is Apple ook degene die geld verdient met de verkochte toepassingen.

Als Flash toch toegelaten wordt, verliest het die monopoliepositie, omdat er dan ook toepassingen op de telefoon kunnen die niet via de App Store komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business