De markt voor servers lijkt toe aan herstel. In het laatste kwartaal van vorig jaar werden vier procent meer servers verkocht dan een jaar eerder. Een groei dus, maar onderzoeksbureau Gartner wijst er wel op dat het vierde kwartaal van 2008 een heel slecht kwartaal was. In omzet ging de wereldwijde markt er met drie […]

Advertentie

De markt voor servers lijkt toe aan herstel. In het laatste kwartaal van vorig jaar werden vier procent meer servers verkocht dan een jaar eerder. Een groei dus, maar onderzoeksbureau Gartner wijst er wel op dat het vierde kwartaal van 2008 een heel slecht kwartaal was.

In omzet ging de wereldwijde markt er met drie procent op achteruit, onder meer omdat er minder highendservers zoals mainframes werden verkocht. De markt voor zware servers zakte vorig jaar in mekaar. IDC, een ander bureau, presenteerde onlangs bijvoorbeeld cijfers waaruit blijkt dat de verkoop van highendservers in 2009 met maar liefst 60 procent daalde.

De marktcijfers van Gartner verbergen echter heel wat regionale verschillen. Voor Europa is er volgens het bureau zowel een daling in omzet als in aantallen. In ons continent ging de servermarkt er in het vierde kwartaal van 2009 er bijvoorbeeld 4 procent op achteruit in aantallen en bijna 10 procent in omzet.

Gemeten in volume blijft HP de grootste leverancier van servers, met een marktaandeel van 32 procent. De top vijf wordt vol gemaakt door Dell, IBM, Sun en Fujitsu. Opvallend is wel de terugval van Sun, dat 24 procent minder servers verkocht dan een jaar eerder. In omzet gemeten is IBM de grootste serverleverancier, voor HP, Dell, Sun en Fujitsu. In Europa is HP zowel in omzet als in volume de leider, voor IBM. Voor 2010 voorziet Gartner een groei met minder dan tien procent.

Top 5 in servers*

  1. HP
  2. Dell
  3. IBM
  4. Sun Microsystems (Oracle)
  5. Fujitsu

*Cijfers op basis van marktaandeel in volumes

Advertentie