BlackBerry krijgt betere browser

BlackBerry OS 5 is nog niet koud of fabrikant Research In Motion (RIM) licht al een tipje van de sluier over de opvolger ervan: BlackBerry OS 6. De opvallendste vernieuwing daarin is dat de zwaar bekritiseerde browser is ingeruild voor een Webkitgebaseerde versie.

RIM’s medezaakvoerder Mike Lazaridis bevestigt dat er een nieuw BlackBerry-besturingssysteem op komst is. Hij verwacht dat klaar te hebben in het derde kwartaal van dit jaar. Met BlackBerry OS 6 gooit het bedrijf het roer drastisch om.

Consumentenmarkt
Aan de hand van multitouch, knijpzoomen en een nieuwe mediaspeler mikt RIM met BlackBerry OS 6 op de gewone consumentenmarkt. Features zoals een zeer aanpasbaar thuisscherm en het nieuwe pop-up-snelmenu moeten de zakelijke lay-out vervangen met een meer intuïtieve vormgeving.

De trackball wordt nu definitief vervangen door de minder wispelturige trackpad die onder andere in de Curve 8520 al terug te vinden is. Ook de door de tijd geteste berichtenweergave krijgt een nieuw jasje.

Eigenaars van oudere toestellen zouden bovendien kunnen upgraden naar het nieuwe systeem. Welke toestellen over die mogelijkheid zullen beschikken, is echter nog niet bekendgemaakt.

Webkitwonder
Maar de belangrijkste verandering is de volledig aangepaste browser. Tot op heden vormt de ondermaatse browser de achillespees van de BlackBerry. Hij is vaak traag en geeft websites niet altijd correct weer.

De nieuwe browser maakt gebruik van de Webkitmotor die je ook in Chrome en Safari terugvindt. Hij zou bij touchscreens over knijpzoomen beschikken en ook browsen met tabs wordt nu mogelijk. Hoeveel tabs je tegelijk geopend kan hebben, wordt niet toegelicht.

Deze zomer al?
Ook al zegt Lazaridis dat hij BlackBerry OS 6 pas in het derde kwartaal van 2010 uitbrengt, het lijkt er sterk op dat het systeem deze zomer al klaar zal zijn.

Het zou zowel op de touchscreen- als trackpad-BlackBerry’s werken. RIM “doet zijn best” om het nieuwe besturingssysteem voor zo veel mogelijk oudere toestellen beschikbaar te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business