Marktonderzoeker IDC komt later deze week met statistieken die aantonen dat de verkoop van minilaptops over zijn hoogtepunt heen is. Recente geluiden uit het Intelkamp bevestigen dit. De cijfers van IDC tonen een afname van de vraag naar Atomprocessors. Dit is een sterke ommekeer ten opzichte van de voorgaande trends. “De Atom in netbooks heeft […]


Marktonderzoeker IDC komt later deze week met statistieken die aantonen dat de verkoop van minilaptops over zijn hoogtepunt heen is. Recente geluiden uit het Intelkamp bevestigen dit.

De cijfers van IDC tonen een afname van de vraag naar Atomprocessors. Dit is een sterke ommekeer ten opzichte van de voorgaande trends.

“De Atom in netbooks heeft zijn beste tijd gehad”, zegt analist Shane Rau tegenover CNet. “Nu de markt weer aantrekt, denk ik dat de eindgebruiker meer wil dan slechts een betaalbaar apparaat. Dit opent mogelijkheden voor geavanceerdere mobiele pc’s die krachtiger zijn, over een groter scherm beschikken en grotere harde schijven hebben.”


Volgens Rau zullen minilaptops met ARM-processors en tablets, zoals de iPad, er eveneens voor zorgen dat de Atom-netbook minder populair wordt.

Aandeel daalt
Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar was het aandeel van Atom in de categorie mobiele chips goed voor 20,3 procent. Het kwartaal daarvoor was dit nog 24,3 procent.

“Alle kwartalen van vorig jaar tonen een Atom-aandeel van 23 à 25 procent. Dat het nu 20 procent is, is een opmerkelijke verandering”, meent Rau.

Chipfabrikant bevestigt
Intel is het hiermee eens. Tijdens een conferentie eerder deze maand zei topman Paul Otellini: “Ik denk dat we gesuggereerd hebben dat de Atomprocessors voor netbooks goed zullen zijn voor zo’n twintig procent van onze mobiele chips. Op jaarbasis lijkt dit te kloppen.”

De Intelbaas zei ook: “In het eerste kwartaal was Atom iets minder dan anders. […] We hebben geen professionele markt voor de netbook gevonden.”