Nieuws

Handmatige fix voor McAfee-debacle

Wie getroffen is door de slechte virusupdate van McAfee, zal even de handen uit de mouwen moeten steken. Enige technische voorkennis is aangeraden bij de handmatige procedure die de ontwikkelaar voorstelt.

Gebruik je Windows XP met Service Pack 3 en McAfees antivirusprogramma voor bedrijven als beveiliging, dan is de kans groot dat je computer automatisch blijft herstarten. Dat moet je als eerste zien op te lossen.

Vicieuze reboot
Open een commandprompt zodra je computer volledig opgestart is en typ shutdown –a. Dat zou het eerste probleem moeten oplossen. Als je toegang tot het internet hebt (maar die kans is klein), moet je de volgende stappen volgen.

Geen internet
Schakel in het hoofdmenu van de virusscanner via de VirusScan-console ‘Acces Protection en On-Acces Scanner uit’. Download dan het zipbestand dat McAfee beschikbaar stelt. Heb je geen internettoegang, zet het bestand dan via een andere pc op cd of USB-stick.

Klik op start, uitvoeren en typ services.msc. Rechtsklik op de McShield-service en selecteer stop. Kopieer vervolgens het extra.dat-bestand uit de zip naar de Engine-map onder Common FilesMcAfee in program files, en herstart de McShield-service.

Quarantaine
De volgende stap is de Acces Protection-optie opnieuw inschakelen via de VirusScan-console. Hierna selecteer je er ‘Quarantine Manager Policy’ en klik je op het Manager-tabblad. Hier zie je alle bestanden die in quarantaine zijn en die je met de rechtermuisknop kunt herstellen.

Svchost.exe vervangen
Lukt dit niet omdat je bepaalde commando’s niet meer kan uitvoeren, dan moet je eerst het aangetaste svchost.exe-bestand vervangen. Hiervoor heb je wel een tweede gezonde XP-computer nodig.

Hopelijk komt McAfee gauw met een automatische fix. Of je kan het met de boot-cd van de Belgische beveiligingsspecialist Secutec proberen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business