Nieuws

McAfee maakt XP-computers ziek

McAfees populaire antivirussoftware zorgt voor chaos in de bedrijfswereld. Na een update ziet het programma Windows als een virus aan, waardoor wereldwijd tienduizenden computers crashen en eindeloos opnieuw opstarten.

De bewuste update, nummer 5958, werd woensdagmiddag beschikbaar gesteld aan de zakelijke gebruikers. Het duurde uiteindelijk vier uur voor het beveiligingsbedrijf de update weer offline haalde. In die tijd raakten duizenden bedrijven en een kleiner aantal particulieren in de problemen.

Immuunziekte
De antivirussoftware ziet na de update de essentiële systeemcomponent svchost.exe aan als de W32/Wecorl.a-worm. Vooral computers met Windows XP en Service Pack 3 keren zich tegen zichzelf. Je kunt het vergelijken met een auto-immuniteitsziekte bij de mens.

Fysieke toegang
McAfee was snel met het uitbrengen van een patch, maar vooralsnog is er fysieke toegang tot een getroffen pc nodig om het probleem te verhelpen. Wel meldt het bedrijf bezig te zijn met een geautomatiseerde reparatie. De IT-bedrijven die ingeschakeld worden om de boel te redden hebben hierdoor hun handen vol.

De supportsite van de onfortuinlijke ontwikkelaar kon de massale bezoekersstroom niet aan en ging offline. Daarom werd een aparte website opgezet met instructies om het probleem op te lossen. Dat vereist wel enige technische kennis.

Hoeveel computers getroffen zijn, is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business