Belgische overheid belt regelmatig aan bij Google

Google heeft een kaart gemaakt die toont hoe vaak de overheid informatie opvraagt over bepaalde personen, en hoe vaak ze verzoekt om iets te verwijderen. Zo vroeg de Belgische overheid de laatste maanden 67 keer gegevens op. Het kan gaan om websites die van de rechter geblokkeerd moeten worden, of bijvoorbeeld filmpjes met geweld.

De kaart is te vinden op Google.com/governmentrequests. Deze bevat een lijst met landen en hun respectievelijke aanvragen. Het gaat om aanvragen tussen 1 juli en 31 december 2009. Zo heeft België 67 keer gegevens opgevraagd en werd er minder dan tien keer gevraagd om informatie te verwijderen. Al werd er voor dat laatste telkens niet op ingegaan door Google.

In Nederland zijn de cijfers vergelijkbaar, al werd hier in tachtig procent van de gevallen geheel of gedeeltelijk ingegaan op verwijderingsverzoeken. In Europa zijn vooral Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië actief met informatieverzoeken en verwijderingsaanvragen.

[related_article id=”158578″]

Niet accuraat
De zoekgigant zegt er wel zelf bij dat de gegevens niet honderd procent accuraat zijn. Zo worden verwijderingsaanvragen voor kinderporno en beschermde muziekvideo’s op YouTube niet meegeteld in de statistieken.

Ook kan één aanvraag over verwijdering over meerdere URL’s gaan, wat dus een licht vertekend beeld kan opleveren.

Transparantie
In een blogpost zegt Googles hoofd van de juridische dienst David Drummond dat het bedrijf hoopt dat dit leidt tot meer transparantie en minder censuur. Een strijd die het al een tijdje opvoert sinds de geschillen met China. Ironisch genoeg staat er bij China alleen een vraagteken bij de statistieken. Het land filtert namelijk zelf de resultaten om te bepalen wat inwoners mogen zien.

Helemaal boven aan de lijst staat Brazillië met 3.663 vragen voor informatie en 291 verwijderingsverzoeken in de laatste zes maanden. Mogelijk heeft dat te maken met Googles sociaalnetwerksite Orkut, die in het land razend populair is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business