België krijgt kenniscentrum voor cybercriminaliteit

De KULeuven gaat samen met de overheid, de banksector en technologiebedrijven een kenniscentrum oprichten. De bedoeling van het centrum is om zowel mensen van de overheid als uit de privésector de nodige vorming rond cybercriminaliteit te geven.

Het centrum heet voluit Belgium Cybercrime Center for Training, Research and Education en zal zich in Kortrijk vestigen. De bedoeling is dat het initiatief vanaf oktober operationeel is.

“Het doel van het cybercrimecenter wordt research en training”, zegt Brecht Bourgeus, adviseur van minister Van Quickenborne. “We gaan mensen vormen uit de privésector, zoals de banksector, maar ook vanuit de overheid, de politie, het onderwijs en de magistraten.”

Veel partners
De leiding van het centrum ligt bij de KULeuven, maar de respectievelijke partners gaan wel hun kennis delen. Die partners zijn onder meer Microsoft, Febelfin, CSC Belgium, Cisco Systems en Atos Origin Belgium. Al wordt die lijst nog verder uitgebreid naarmate meer partners zich willen aansluiten.

Vandaag stond vooral de ondertekening van een intentieverklaring op het programma. Dat gebeurde met de betrokken partners en ministers Stefaan De Clerck (Justitie), Annemie Turtelboom (Binnenlandse Zaken) en Vincent Van Quickenborne (Economie). De concrete uitwerking van het initiatief gebeurt in de komende maanden.

Ook CERT doet mee
Het kenniscentrum zal ook samenwerken met het CERT. Deze organisatie waakt over de cyberveiligheid op nationaal vlak, maar zal eveneens haar kennis ter beschikking stellen.

Het is echter niet de bedoeling dat het centrum ook op zoek gaat naar mogelijke dreigingen, of virusmeldingen gaat uitsturen. Wel moet het mensen de juiste vorming meegeven, en dat met de medewerking van alle partners.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business