Belastingambtenaren zitten al enkele dagen met de duimen te draaien. De oorzaak is het computersysteem Tax-on-web, dat platligt. "Het is donderdag begonnen", vertelt een van de getroffen ambtenaren. "Voortdurend viel Tax-on-web weg. Vrijdag konden we slechts even doorwerken. Maandag en dinsdag konden we helemaal niets doen." Woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën was gisteren […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Belastingambtenaren zitten al enkele dagen met de duimen te draaien. De oorzaak is het computersysteem Tax-on-web, dat platligt.

"Het is donderdag begonnen", vertelt een van de getroffen ambtenaren. "Voortdurend viel Tax-on-web weg. Vrijdag konden we slechts even doorwerken. Maandag en dinsdag konden we helemaal niets doen."

Woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, maar vakbondsverantwoordelijke Marc Nijs van ACV-Openbare Diensten bevestigt het probleem. "Verschillende vakbondsafgevaardigden hebben het probleem gesignaleerd. Een paar duizend ambtenaren zitten hierdoor met de duimen te draaien."

En de papieren aangiftes?
Of er een verband is, zal nog moeten blijken, maar net vorige donderdag ging de nieuwe versie van Tax-on-web open, waarmee belastingplichtigen hun aangifte van 2010 kunnen invullen. Maar de getroffen ambtenaren zijn nog met de aangiftes van 2009 bezig. Elke ambtenaar die gegevens over de personenbelasting moet opzoeken, is door de computerpanne getroffen.

Wie zelfstandigen controleert, heeft wellicht ook nog wel enkele papieren documenten in handen die hij kan controleren. Maar de ambtenaren die de gewone belastingaangiftes controleren, zijn helemaal werkloos door de pannes. De papieren belastingbrieven komen namelijk niet meer bij hen terecht, maar in een verzamelcentrum waar alle gegevens ingescand worden. De ambtenaren kunnen die dan bekijken via de computer.

Voortdurend computerproblemen
De computerpannes zijn een aanhoudende klacht bij de belastingen. Enkele jaren geleden deed de computer het soms weken aan een stuk niet. De jongste tijd ging het weer wat beter.

"Ik denk dat de computers gewoon te weinig geheugen hebben", zegt Marc Nijs (ACV). "Telkens als er een nieuw programma bijkomt, hebben de ambtenaren weer met die pannes te maken." Nijs vreest dat de ambtenaren het moeilijk gaan krijgen om tijdig alle aangiften van vorig jaar verwerkt te krijgen als de computerproblemen nog lang duren.