Nieuws

CSI Cyberspace: opleiding cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit kost de economie stilaan meer dan klassieke misdrijven zoals smokkel, drughandel en diefstal. Hoog tijd dus om ook de bestrijding van dit soort nieuwe criminaliteit serieus te nemen en onze agenten, magistraten en bankpersoneel behoorlijk op te leiden.

Met dat doel hebben de collega’s Stefaan De Clerck, Annemie Turtelboom en ikzelf samen met een vijftal bedrijven een intentieverklaring ondertekend om een nieuw expertisecentrum op te richten: het Belgium Cybercrime Centre of Excellence for Training, Research and Education.

 

Met de Federal Computer Crime Unit (FCCU) en de Regional Computer Crime Unit (RCCU) voert de Federale Gerechtelijke Politie natuurlijk al langer strijd tegen cybercriminaliteit. Het Openbaar Ministerie beschikt op beide niveaus over referentiemagistraten. Onze universiteiten hebben ook al behoorlijk wat expertise opgebouwd.

Maar die kennis wordt nauwelijks gedeeld, noch gebundeld, en op het terrein dus ook veel te weinig gebruikt. Er zijn geen omvattende opleidingen die de ervaring en de knowhow van bedrijven, universiteiten, politie en magistratuur op gecoördineerde wijze samenbrengen.

Zowel de overheid als de academische wereld en de private sector reageren enthousiast op het idee van een Belgisch opleidingscentrum. Het project kan ook rekenen op Europese financiering. Met het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie in het vooruitzicht is dit dus een uitgelezen moment om de oprichting van zo’n centrum aan te kondigen. Een nationaal initiatief dat zich ent op een Europese ambitie: het Belgium Cybercrime Centre of Excellence for Training, Research and Education start onder een goed gesternte.

Wat staat er in dat drietalige centrum (NL, FR, ENG) zoal op stapel? Een verdere uitbouw van de opleidingen voor politie, magistraten en andere actoren, geavanceerd interdisciplinair onderzoek (juridisch, technisch, criminologisch), de oprichting van een platform voor de uitwisseling van informatie, en de integratie binnen een Europees netwerk van soortgelijke expertisecentra.

Dat het centrum in Kortrijk zal komen, kan ik uiteraard alleen maar toejuichen. Ik kijk nu al uit naar de nieuwste Vlaamse politieserie: CSI Cyberspace, opgenomen in mijn thuisstad!

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business