Nieuws

Nieuwe webstandaard verbetert social sharing

Google lanceert samen met het Amerikaanse bedrijf Meebo een nieuwe webstandaard. Met extended authentication (XAuth) zou een website eensklaps kunnen achterhalen tot welke sociale netwerken je behoort. Daardoor kan de website alleen relevante ‘deel’-knoppen weergeven.

Een groot aantal populaire websites maakt tegenwoordig gebruik van zogenaamde socialsharingknoppen. Vaak zijn dat kleine pictogrammen onder een filmpje of artikel waarmee je er op je Facebook, MySpace of dergelijke naar kunt verwijzen. Het probleem is echter dat er steeds meer sociale netwerken opduiken.

Een massa knoppen
Lay-outtechnisch wordt al gauw duidelijk dat je veel plaats nodig hebt als je alle pictogrammen onder een artikel wilt zetten. Net zoals ZDNet kiezen websites er daarom steeds vaker voor één ‘Share’-knop te plaatsen die alle netwerken in een pop-up bundelt.

De vraag voor vele webmasters blijft echter welke knoppen ze (eerst) willen laten zien. Sommige websites lossen dat op door een verzoek naar de bekendste netwerken te sturen, om te achterhalen of hun bezoekers er lid van zijn. Maar daarvoor moet je website per verzoek langer laden.

Slechts één verzoek
Het Amerikaanse bedrijf Meebo kwam daarom met XAuth op de proppen. Daarmee zou je met slechts één verzoek kunnen achterhalen tot welke netwerken een lezer behoort. Op die manier kun je als webmaster enkel nog relevante deelknoppen weergeven en maak je dus meer kans dat een bezoeker zijn vrienden naar je website doorverwijst.

Google werkte ook mee aan het project omdat het vreest dat het dominante Facebook en Twitter de kleinere sociale netwerken uit het sharinglandschap zullen verdringen. Door alle netwerken tot XAuth toe te laten, zouden die betere groeimogelijkheden moeten krijgen. Iets waarvan Google met zijn Buzz ook hoopt te profiteren.

Meebo Bar
Meebo stond al bekend om zijn Meebo Bar: een vorm van werkbalk waarmee je gemakkelijk informatie kunt delen. Een populaire extra is dat je met je netwerkcontacten kunt chatten terwijl je een website bezoekt die de balk implementeert.

Wie de werkbalk eens wil proberen, kan een kijkje nemen op deze testpagina.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business