Nieuws

Tool doorzoekt software op openbronlicenties

Het Nederlandse Loohuis Consulting en Opendawn uit Japan hebben een tool vrijgegeven om binaire code te testen op problemen met openbronlicenties. De software moet juridische problemen vermijden bij het gebruik van software.

De Binary Analysis Tool is bedoeld om machinecode te analyseren en na te gaan welke openbronsoftware erin gebruikt wordt. Met die informatie wordt duidelijk of de software volledig in orde is met de licenties van de gebruikte openbonsoftware.

Openbronsoftware mag dan wel vrij hergebruikt worden, toch zijn er regels voor dat hergebruik. Sommige licenties, zoals de General Public License (GPL), schrijven namelijk voor dat nieuwe software gebaseerd op bestaande broncode, onder dezelfde openbronlicentie moet worden vrijgegeven. De redenering is dat wie iets uit de openbrongemeenschap neemt, ook iets teruggeeft.

Als een softwaremaker firmware maakt en daarvoor broncode met de GPL-licentie gebruikt, moet die zijn firmware ook als openbronsoftware vrijgeven. Doet die dat niet, dan wordt de toestemming om de broncode te gebruiken weer ingetrokken.

Dat producenten de GPL-licentievoorwaarden aan hun laars lappen, moeten ze zelf weten. Ze weten dat ze daarmee het risico lopen op een vervolging. Navigatiespecialist TomTom heeft zich zo bijvoorbeeld al in de nesten gewerkt door onderdelen van Linux te gebruiken. TomTom heeft dan zijn wijzigingen aan de Linux-kernel publiek gemaakt, zoals het hoort.

Bedrijven die een stuk software willen gebruiken, bijvoorbeeld in een elektronisch apparaat dat ze gaan maken, kunnen ook in de problemen komen als de software de GPL-licentie overtreedt. Vandaar dat grote bedrijven willen nagaan of alle licenties van een stuk software wel in orde zijn. De tool van Loohuis Consulting en Opendawn is een hulpmiddel om software te ontleden.

Binary Analisys Tool is vrijgegeven onder de Apache-licentie en is gratis te downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business