Nieuws

Wantoestanden bij Chinese Microsoft-leverancier

Microsoft is een onderzoek gestart naar de arbeidsomstandigheden in een Chinese fabriek waar computermuizen en andere Microsoftproducten gemaakt worden. Volgens een rapport worden er op grote schaal minderjarigen tewerkgesteld in erbarmelijke omstandigheden.

Het onderzoek van Microsoft volgt op een rapport van het National Labor Committee. Die organisatie ontdekte dat een fabriek van Microsoft-onderaannemer KYE Systems in het Chinese Dongguan City grote groepen tieners meer dan tachtig uur per week laat werken, voor een loon dat net boven 50 dollarcent per uur ligt.

“We worden behandeld als gevangenen”, zegt een arbeider aan het NLC in het rapport. “Het lijkt wel alsof we enkel leven om te werken. We hebben geen leven meer.”

Naar het toilet mag niet
Elke arbeider moet per shift van twaalf uur tweeduizend muizen maken. Hij of zij mag, volgens het rapport, niet naar het toilet gaan of opstaan om iets te drinken te halen buiten de (onbetaalde) pauze van tien minuten. Het volledige rapport van NLC staat online. Op Flickr is een verzameling foto’s van deze wantoestanden te bekijken.

“We zijn op de hoogte van het verslag van NLC, en we hebben dan ook meteen een onderzoek opgestart”, zegt Microsoft in een mededeling. “We nemen deze beschuldigingen serieus, en zullen op basis van ons onderzoek de nodige maatregelen treffen.”

Microsoft zegt dat het “bekommerd is om de veiligheid en een eerlijke behandeling van de arbeiders die door hun onderaannemers tewerkgesteld worden”. Het voegt eraan toe dat het alles in het werk stelt om ervoor te zorgen dat de opgestelde gedragscode gerespecteerd wordt.

Bedrijf werkt ook voor andere IT-giganten
KYE Systems werkt niet exclusief voor Microsoft. Het bedrijf maakt volgens NLC ook hardware voor HP, Best Buy, Samsung en Acer.

Het is niet de eerste keer dat Amerikaanse bedrijven onder vuur komen te liggen over de werkomstandigheden bij leveranciers. Recent nog kwam Apple zelf met het nieuws over kinderarbeid in enkele van zijn fabrieken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business