Nieuws

Onderzoek naar omkoping bij HP

In Duitsland en Rusland is er een onderzoek naar Hewlett-Packard aan de gang. De computergigant zou smeergeld hebben betaald voor een contract om computers te leveren aan de Russische overheid.

Het bericht staat in de Wall Street Journal en is gebaseerd op "bronnen bekend met de materie". In de zakenkrant staat dat de Duitse autoriteiten onderzoeken of HP 10,9 miljoen dollar aan smeergeld heeft betaald. Het bedrijf zou een geavanceerd computerysteem met beveiligde communicatie hebben willen verkopen via een Russisch dochterbedrijf.

Inval
Op de kantoren van HP in Moskou deden Russisische politie-onderzoekers woensdag een inval namens hun Duitse collega’s. Ze zochten naar bewijsmateriaal dat moet aantonen dat HP via verschillende andere bedrijven een fonds heeft opgezet om de Russische autoriteiten om te kopen.

Die verschillende dochterbedrijven bevinden zich in Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland, de Britse Maagdeneilanden, Belize, Nieuw-Zeeland, Letland, Litouwen en de VS. Daarnaast onderzoeken de Duitse autoriteiten nog beweringen van vertrouwensschending, belastingontduiking en witwaspraktijken door HP. Wel ligt de focus specifiek op tien individuen.

Het overheidscontract met Rusland dateert van 1 augustus 2003. Daardoor is het achterhalen van de juiste mensen niet eenvoudig. Zo zou de Russische handtekening onder het contract ongeldig zijn.

HP werkt mee
HP zelf is sinds december op de hoogte van het onderzoek. Het ontving toen een opsporingsbericht over de tien verdachten. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf advocaten aangenomen “om de openbare aanklagers te assisteren met hun onderzoek”.

In een verklaring zegt het bedrijf dat het om een onderzoek gaat naar handelingen van bijna zeven jaar geleden, hoofdzakelijk door werknemers die nu niet langer bij het bedrijf werken. “We werken volledig mee met de Duitse en Russische autoriteiten en zullen intussen doorgaan met ons eigen intern onderzoek”, aldus HP.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business