Nieuws

Internet niet neutraal volgens Kroes

Het internet is op zichzelf geen neutraal medium volgens eurocommissaris Neelie Kroes. Ze vindt het tijd dat Europese regelgevers beslissen of internetproviders bepaalde websites voorrang mogen geven.

Netneutraliteit is een idee waarbij alle vormen van internetverkeer gelijk behandeld worden. Volgens dat idee zouden operatoren, zoals Telenet, verplicht zijn om videodienst YouTube evenveel bandbreedte te geven als hun eigen videodienst, in dit voorbeeld GarageTV. Op dit ogenblik bestaan er geen regels over netneutraliteit.

Internetproviders zien Google grof geld verdienen, terwijl dat bedrijf niets betaalt voor de grote hoeveelheden data die de providers voor YouTube moeten verwerken. En dus zoeken ze nu naar andere manieren om geld te verdienen. Een soort tolheffing voor een gegarandeerde bandbreedte voor YouTube bijvoorbeeld.

Een recente gerechtelijke uitspraak in de VS geeft operatoren al het recht om bepaalde sites te vertragen. Die beslissing is een belangrijke klap voor de Amerikaanse netneutraliteit. Want er wordt gevreesd dat grote bedrijven snelle internettoegang gaan kopen, waardoor kleinere concurrenten buiten de boot vallen.

Regels
“Alle betrokkenen zijn gepassioneerd in hun mening over netneutraliteit”, zei Neelie Kroes in een speech begin deze week. “Dat betekent niet dat er ook duidelijke antwoorden zijn, maar het wijst er wel op dat iedereen weet dat het internet op zichzelf geen neutraal platform is. Er moeten keuzes gemaakt worden.”

Kroes vindt dat gebruikers het recht hebben om zelf te kiezen welke informatie op internet ze willen raadplegen. Ze mogen applicaties en diensten gebruiken die ze zelf verkiezen.

Maar die vrije keuze wordt iets te ruim geïnterpreteerd volgens de eurocommissaris: “Sommigen beschouwen het principe van nondiscriminatie als een verbod voor operatoren om commerciële overeenkomsten of betalingen te regelen met contentproviders die veel breedbandcapaciteit nodig hebben.”

Impact op democratie
Het debat rond netneutraliteit is complex en vooral licht ontvlambaar. Dat weet ook Neelie Kroes. De uitkomst van het debat heeft volgens haar ook een grote impact op breedbandtoegang, kwaliteit, innovatie, concurrentie en zelfs op onze democratie in het algemeen.

Omdat de materie zo complex is, gaat Kroes een enquête opstarten. Deze zal voor de zomer klaar zijn. En wat de uitkomst ervan ook is, ze belooft om een beleid uit te tekenen met respect voor vrijheid van meningsuiting, efficiënte en open netwerken, eerlijke concurrentie en ondersteuning voor innovatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business