Softwaremaker Adobe lanceert versie 5 van zijn Creative Suite. In deze bundeling van programma’s voor professionele designers en ontwikkelaars (waaronder Photoshop, Flash, Indesign en Dreamweaver) worden meer dan tweehonderd nieuwe functies geïntroduceerd. Net zoals bij vorige lanceringen van een nieuwe Creative Suite zijn alle pakketten afzonderlijk te koop, of in samengestelde bundels. De uitgebreidste bundel is […]

Advertentie

Softwaremaker Adobe lanceert versie 5 van zijn Creative Suite. In deze bundeling van programma’s voor professionele designers en ontwikkelaars (waaronder Photoshop, Flash, Indesign en Dreamweaver) worden meer dan tweehonderd nieuwe functies geïntroduceerd.

Net zoals bij vorige lanceringen van een nieuwe Creative Suite zijn alle pakketten afzonderlijk te koop, of in samengestelde bundels. De uitgebreidste bundel is de CS5 Master Collection. Maar bij de officiële lancering (verwacht binnen een dertigtal dagen) kun je ook de iets specifiekere versies CS5 Web Premium, CS5 Production Premium en CS5 Design Standard en Design Premium in de winkelrekken vinden.

Nieuwkomer in de Creative Suite is Adobe Flash Catalyst. Dat is een toepassing waarmee je makkelijk webapplicaties of mobiele toepassingen kunt ontwerpen zonder dat je code moet schrijven.

Nieuw in Photoshop
Het vlaggenschip van Adobe blijft natuurlijk Photoshop, dat met versie CS5 enkele opvallende nieuwtjes introduceert.

  • Automatische lenscorrecties, gebaseerd op metingen die Adobe deed op verschillende camerabody’s en lenzen, kunnen vervorming en vignettering van beelden aanpassen.
  • Een betere ondersteuning voor HDR-fotografie, een techniek die beelden met verschillende belichtingstijden combineert tot één beeld. 
  • De meest tot de verbeelding sprekende nieuwe functie in Photoshop CS5 is ‘content-aware fill’. Hiermee kan een bepaald gebied (zoals een ongewenst voorwerp) in een foto geselecteerd en verwijderd worden, en Photoshop vult de vrijgekomen plek zelf op basis van de bestaande achtergrond, zelfs al is die behoorlijk gecompliceerd.
  • Met een geavanceerde selectietool is het in CS5 nog makkelijker om voorwerpen te selecteren en los te maken van hun achtergrond. Vooral bij lastige randen en haren kan dit nieuwe gereedschap een fikse snelheidswinst opleveren.
  • De nieuwe ‘puppet warp’ kan bepaalde elementen van een foto wijzigen, gebaseerd op ingestelde controle- en ankerpunten. Adobe geeft zelf een voorbeeld met een foto van een olifantenslurf die oorspronkelijk naar de grond wijst, maar na deze techniek wijst deze naar de mond van het dier. Allicht zal dit overvloedig ingezet worden om snel bepaalde rondingen van modellen te benadrukken of verdoezelen.

Wie deze beeldbewerker in huis wil halen, moet daarvoor 849 euro neertellen (of 1.199 voor de Extended-versie). Voor de verschillende CS5-bundels betaal je tussen de 1.699 en 3.099 euro, exclusief btw.