Nieuws

Te weinig gezond verstand

Valse antivirusprogramma’s, ook wel rogueware genoemd, zien er net echt uit. Malwareontwikkelaars gebruiken voor het ontwerp soms de grafische gebruikersomgeving (GUI) van echte virusscanners als basis, en passen deze slechts lichtjes aan.

Net die geveinsde echtheid is een van de redenen waarom gebruikers gemakkelijk in de val trappen. Panda Security’s Cloud Antivirus is ook al misbruikt: onlangs nog door een vals antivirusprogramma op Facebook.

‘Antivirus in Focebook’ (sic) paste enkel het logo van Panda Cloud Antivirus aan, de rest is hetzelfde. Hieronder het bewijs.

Valse antivirusprogramma’s zijn niet de enige onbetrouwbare applicaties die rondgaan op Facebook. Weet jij wie Open Your Lifebox, Photo of the Day, Tamzakheidsmeter, Your Horoscope en al die andere applicaties ontwikkeld heeft? Nee. En dat is juist het probleem. Plus dat de meeste van deze applicaties lek zijn en misbruikt (kunnen) worden.

Gebruikers die deze applicaties toegang bieden tot hun profiel, geven dus mogelijk hun gegevens vrij aan cybercriminelen. Deze maken dan weer gebruik van hun vriendenlijst om de applicatie verder te verspreiden. Doordat de ontvangers van de applicatie een gekende naam zien staan op de uitnodiging, zijn zij sneller geneigd om de applicatie te openen, waardoor het probleem zich weer verder verspreidt.

Je profiel geeft veel prijs
Daarnaast kunnen de criminelen, doordat je je gegevens vrijgegeven hebt, perfect een vals profiel opstellen en jouw identiteit misbruiken. Identiteitsdiefstal is een van de grootste gevaren en sociale netwerken zijn hier de ideale tool voor. Er liggen zoveel persoonlijke gegevens voor het rapen, ze weten wie aan wie gelinkt is en kunnen hier misbruik van maken via social engineering.

Een cybercrimineel kan met genoeg informatie over jou overgaan tot identiteitsdiefstal. Hij of zij kan jouw financiële gegevens bekomen en misbruiken. Je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt.

Facebook zelf heeft geen plicht om mensen te informeren over misbruik op hun website. Het heeft wel een dienst die misbruik controleert en verwijdert. Maar met zoveel gebruikers is dit een onmogelijke taak. Bovendien blijkt dat Facebook nog wat verder gaat knabbelen aan de privacy van zijn gebruikers. Dit maakt misbruik op termijn nog gemakkelijker voor cybercriminelen.

Iedereen zou zijn gezond verstand moeten gebruiken en bewust omgaan met internetgebruik en het openbaar maken van privégegevens. Je laat een onbekende toch ook niet binnen in je huis, simpelweg omdat die aan je deur belt?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business