Nieuws

Multifunctionals op de testbank

Kantoorruimte is kostbaar. In plaats van een afzonderlijke printer, scanner, kopieermachine en faxtoestel te kopen, is het zinvol om al deze toestellen te combineren in één apparaat.

Zo’n multifunctional vind je in alle maten en gewichten, van toestellen die zich gespecialiseerd hebben tot een afdrukstation voor foto’s tot kleurenlaserprinters waar een heel bedrijf gebruik kan van maken. Geheel in de stijl van het dossier beperken we ons tot monochrome laserprinters voor kleine werkgroepen. Een netwerkaansluiting is dus een absolute must.

Brother MFC-7440N
Met een automatische documentinvoer en een faxeenheid kenmerkt de MFC-7440N zich als een typische kantoorprinter. Bovendien biedt het toestel een ‘Scan naar’-functie, waarmee via het netwerk een ingescande afbeelding rechtstreeks naar een pc gestuurd kan worden. Deze functie is beveiligd met een pincode.

De bediening van de MFC-7440N gebeurt vanuit het Brother Control Center 3. Willen we van hieruit tekst herkennen in een ingescand document, dan wordt deze uitgevoerd naar een txt-bestand. De opmaak van foto’s gaat daarbij vanzelfsprekend verloren.

Voor deze tekstherkenning valt het Control Center terug op de OCR-motor van Paperport 11. Vanuit dit programma kunnen we ook naar Wordbestanden uitvoeren, maar om ideale resultaten te bereiken, vertelt de software ons dat we OmniPage 15 moeten aanschaffen.

Bij de scanfunctie stoort het ons dat we het origineel zelf in het midden van de glasplaat moeten uitlijnen in plaats van het in een hoek te duwen, zoals bij alle andere toestellen. De belangrijkste taak voor een kantoormultifunctional is echter printen en kopiëren, en hierin stelt het toestel niet teleur.

Prijs: 399 euro
Score: 3/5

HP M1120n
De M1120n van HP is het toonbeeld van een eenvoudige multifunctional. Hij beschikt niet over een faxeenheid, heeft slechts 32 MB niet-uitbreidbaar geheugen aan boord en de invoerlade van 250 vellen kan niet uitgebreid worden met een optionele invoercassette. Ook een automatische invoerlade en duplexmodule ontbreken. Boven op de standaard invoerlade voor 250 vellen vinden we een extra invoer voor nog eens tien vellen speciaal papier.

De bediening van de M1120n is eenvoudig. Het toestel zelf telt maar acht knoppen, en ook de printerdriver bevat enkel de meest noodzakelijke instellingen, zoals een manuele duplexmode en de mogelijkheid om een watermerk toe te voegen. Voor tekstherkenning valt het toestel terug op het OCR-pakket van ReadIris.

De HP is geen snelheidsduivel, maar alleen in lange printopdrachten moet het toestel de rol met de rest van het testveld lossen. De prints met foto en grafiek beoordelen we als aanvaardbaar, al moet het toestel ook hier z’n meerdere erkennen in veel andere inzendingen.

Prijs: 299 euro
Score: 2,5/5

Kyocera FS-1028MFP
Kyocera brengt deze FS-1028MFP uit in het EcoSys-gamma. Dat betekent dat alle onderdelen, ook de drum, even lang zouden moeten meegaan als de printer en je enkel toner en papier moet kopen. Hierdoor berekenen we een kostprijs per pagina van 1,42 eurocent. Gelukkig maar, want met een prijs van 820 euro kunnen we dit geen goedkoop toestel noemen.

De machine is standaard niet uitgerust met een automatische documentinvoer (deze is optioneel te krijgen voor 143 euro) maar kan wel dubbelzijdig afdrukken.

De softwarebundel die bij dit toestel zit, vinden we echter ontoereikend. Kyocera biedt geen controlecentrum van waaruit alle functies van de multifunctional gebruikt kunnen worden. Ook software voor tekstherkenning ontbreekt. Daarenboven presenteert een aantal installatiewizards ons een foutmelding. Dat geldt onder meer voor de Twain-driver van de scanner.

Prijs: 820 euro
Score: 3/5

OKI MB470
Ook OKI’s MB470 is uitgerust met een automatische documentinvoer, waarmee documenten van meerdere pagina’s kopiëren kinderspel wordt. De standaard invoerlade voor 250 vellen kan uitgebreid worden met nog eens 530 vellen, boven op de invoerlade voor speciaal papier zoals frontbladen, die 50 vellen kan bevatten.

OKI biedt standaard software aan die het gebruik van de printer in kaart brengt of waarmee je van op afstand printers in het netwerk kunt beheren. Voor tekstherkenning valt het toestel terug op PaperPort 11 SE. Via het netwerk kunnen scans rechtstreeks in e-mails geïntegreerd worden.

De MB 470 is supersnel. Een pdf-document van 17 pagina’s flitst in 52 seconden door het toestel en door de automatische documentinvoer hoeft het kopiëren van datzelfde document net geen minuut te duren. Dankzij de standaardeenheid voor dubbelzijdig afdrukken kun je daarbij nog besparen op papier. Daarenboven is de afdrukkwaliteit van deze OKI over de hele lijn onberispelijk.

Prijs: 475 euro
Score: 3,5/5

Samsung SCX-4623FN
Bij de installatie van de SCX-4623FN wordt het toestel automatisch gedetecteerd in het netwerk, maar we krijgen wel de waarschuwing dat de drivers niet digitaal zijn ondertekend. In de praktijk blijkt dit echter niet voor problemen te zorgen. Ook dit toestel is uitgerust met een automatische documentinvoer, en het biedt een functie om de voor- en achterkant van bijvoorbeeld identiteitskaarten op één blad af te drukken.

De functie Scan-to-PC stuurt ingescande documenten als JPEG-, BMP-, TIFF- of PDF-bestand rechtstreeks naar een aangesloten computer. Zo’n pdf-bestand is echter niet doorzoekbaar. Wil je dat wel, dan kan dat met de meegeleverde software van IRIS. Ook bij dit toestel kunnen we de AnyWeb Print-software gebruiken, waarmee je snel alleen de gewenste informatie van webpagina’s kunt afdrukken.

Opvallend is dat alle kopieën die we via de automatische documentinvoer maken, een kaarsrechte lijn in de lengterichting vertonen. Wellicht een stofje op de sensor? Over het algemeen vinden we de grafiek en foto’s die deze SCX-4623FN afdrukken net iets te donker. Dat geldt ook voor de kopieën, waar we het contrast enkele trapjes moeten verlagen om de gewenste kwaliteit te krijgen.

Prijs: 328 euro
Score: 3,5/5

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business