Het idee van een papierloos kantoor gaat nu al een tijdje mee, maar het blijft vooralsnog een utopie. Veel zaken vereisen nu eenmaal een afdruk die bewaard, verstuurd of meegenomen kan worden. Gelukkig kan een laserprinter documenten goedkoper en meestal ook sneller afdrukken dan een inkjetprinter. De tekstafdrukken zijn doorgaans haarscherp, en ook de kwaliteit […]

Advertentie

Het idee van een papierloos kantoor gaat nu al een tijdje mee, maar het blijft vooralsnog een utopie. Veel zaken vereisen nu eenmaal een afdruk die bewaard, verstuurd of meegenomen kan worden. Gelukkig kan een laserprinter documenten goedkoper en meestal ook sneller afdrukken dan een inkjetprinter.

De tekstafdrukken zijn doorgaans haarscherp, en ook de kwaliteit van grafiek is meestal meer dan voldoende voor intern gebruik, bijvoorbeeld in PowerPoint-handouts. De achilleshiel van deze toestellen zijn de fotoafdrukken. In het beste geval zijn de foto’s die uit een monochrome laserprinter rollen vergelijkbaar met krantenfoto’s.

Persoonlijke printer
Hoewel laserprinters al enkele decennia bestaan, is de persoonlijke laserprinter een fenomeen dat vooral de laatste jaren opduikt. In tegenstelling tot een werkgroepprinter is zo’n persoonlijke laserprinter in de eerste plaats een compact toestel dat voldoende heeft aan een klein hoekje op je bureau en maar sporadisch gebruikt wordt.

Een netwerkaansluiting is dus meestal niet aanwezig, en ook opties als extra papierlades of sorteermechanismes voor afdrukken vinden we in niet veel specificatielijsten terug. Hier staat tegenover dat deze toestellen vaak nog geen honderd euro kosten.

Advertentie