Nieuws

IBM breekt beloftes over openbronsoftware

IBM haalt zich de woede van de openbrongemeenschap op de hals nu het in zijn juridische strijd tegen mainframe-emulator TurboHercules een belofte breekt. IBM zou bepaalde patenten niet gebruiken tegen openbronontwikkelaars, maar doet dat nu toch.

TurboHercules, een Frans bedrijf dat al elf jaar werkt aan het openbron-mainframebesturingssysteem z/OS, diende onlangs een antitrustaanklacht in tegen IBM bij de Europese Commissie. Ook in Amerika lopen er antitrustzaken tegen de IT-reus.

Concurrentievervalsing
Het bedrijf beweert dat IBM concurrentie mijdt door zijn eigen besturingssysteem voor mainframes aan zijn hardware te koppelen. Hierdoor kan TurboHercules zijn openbronalternatief niet kwijt aan potentiële klanten.

IBM kaatst de bal nu terug door te stellen dat TurboHercules zeker 106 toegekende patenten en 67 aangevraagde octrooien schendt. Dat schrijft softwareontwikkelaar en stichter van de NoSoftwarePatents-campagne Florian Mueller.

Belofte
Mueller kon de hand leggen op briefwisseling tussen toplui van beide bedrijven. Daaruit blijkt dat IBM zich onder meer beroept op twee van de vijfhonderd patenten waarvan het beloofd had deze niet te gebruiken tegen ontwikkelaars van openbronsoftware.

Die belofte werd in 2005 gemaakt onder druk van de Free and Open Source Software-gemeenschap (FOSS) en om enkele Europese beleidsmakers te sussen die vreesden dat softwarepatenten in de Europese wet opgenomen zouden moeten worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business