Nieuws

Providers VS mogen websites vertragen

Een rechter uit Washington DC heeft gisteren bepaald dat Amerikaanse internetproviders het verkeer naar sommige websites mogen beperken. Drukbezochte sites zoals YouTube en torrentsites zouden dan trager weergegeven worden tenzij ze een vorm van tol betalen.

Het Amerikaans streven naar een open internet heeft hiermee een pijnlijke nederlaag geleden. In de zaak Comcast versus de Federal Communications Commission bepaalde de rechter gisteren dat de telecomtoezichthouder FCC het recht niet heeft om internetprovider Comcast beleidsregels op te leggen.

De FCC had in 2008 het bedrijf een open internetbeleid opgelegd, nadat Comcast het verkeer naar de downloadsite Bittorrent.com vertraagd had. Comcast legde die website aan banden omdat het massale downloadverkeer ervan het netwerk overbelastte.

Er wordt gevreesd dat Amerikaanse internetproviders nu ook het verkeer naar andere grote sites zoals YouTube, eBay en Yahoo zullen beperken.

Snelle rijstrook voor grote sites
Nog zorgwekkender is dat providers nu ook een vorm van tol mogen vragen om grote websites alsnog snel verkeer te garanderen. Experts vrezen dat grote bedrijven hierdoor over een fast lane (een snellere rijstrook) zullen beschikken, wat concurreren voor kleine bedrijven nagenoeg onmogelijk maakt.

De rechter sprak zich verder wel uit voor een open internet, maar dan zonder de FCC als regulator. “De deur staat nog altijd open voor andere methodes om een vrij internetverkeer te garanderen”, luidt het verdict.

Comcast heeft ondertussen laten weten dat het zijn beleid heeft aangepast. Het verkeer van en naar Bittorrent.com wordt niet meer beperkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business