Mobiele telefoons met 4G-technologie LTE (mobiel breedband) zullen pas in 2012 in grote hoeveelheden geproduceerd worden. Toch zijn operatoren zoals Telenet al druk in de weer om zo’n netwerk te bouwen. Een van de grootste problemen van LTE op dit ogenblik is het gebrek aan ondersteuning voor telefoongesprekken. Operatoren zijn het onderling oneens over de […]

Advertentie

Mobiele telefoons met 4G-technologie LTE (mobiel breedband) zullen pas in 2012 in grote hoeveelheden geproduceerd worden. Toch zijn operatoren zoals Telenet al druk in de weer om zo’n netwerk te bouwen.

Een van de grootste problemen van LTE op dit ogenblik is het gebrek aan ondersteuning voor telefoongesprekken. Operatoren zijn het onderling oneens over de manier waarop gesprekken over het 4G-netwerk gevoerd moeten worden. Daardoor kan het netwerk in het begin enkel gebruikt worden voor dataverbindingen, zo verklaart analistenbureau Ovum.

Door een gebrek aan consensus over spraakoproepen over LTE zullen de eerste telefoons met 4G dus een hybride-oplossing aan boord moeten hebben. Ze zullen een 2G- of 3G-netwerk gebruiken voor telefoongesprekken en 4G voor de dataverbindingen.

Telenet doet toch al tests
Analisten van Canalys maken op ZDNet Asia gewag van eerste tests in Azië. Ze verwachten dat de eerste commerciële diensten er in 2011 zullen opduiken. In België is Telenet ook al begonnen met de eerste tests. Wanneer klanten op een 4G-aanbod kunnen intekenen, is niet gezegd.

Verwacht wordt dat de eerste LTE-toestellen geen telefoons zullen zijn, maar computermodems. In 2012 komen er dan volgens Ovum ook toestellen die spraakoproepen aankunnen.