Nieuws

iPad al na één dag gekraakt

Een hacker is er slechts één dag nadat de iPad op de markt verscheen al in geslaagd het toestel te kraken. Hij kan zelf bepalen welke software hij op de iPad zet.

Nog geen dag nadat de iPad op de Amerikaanse markt kwam, meldt hacker MuscleNerd via Twitter dat hij het toestel gekraakt heeft. Hij slaagde daarin via een variant van de Spirit-jailbreak, waarmee onlangs iPhones werden gekraakt. Vermoed wordt dat die hack een bug in Apples Safaribrowser gebruikt om controle over het besturingssysteem te krijgen.

Opvallend is dat de Spirit-jailbreak gemaakt is voor het iPhone-besturingssysteem versie 3.1.3. Omdat de iPad versie 3.2 draait, is het vrijwel zeker dat Apple met versie 3.2 nog niet alle beveiligingslekken in 3.1.3 gedicht heeft.

Toegang tot root
Wie een iPhone of iPad koopt, krijgt in feite een gelimiteerd toestel mee. Om de gebruiker tegen zichzelf te beschermen, controleert Apple via zijn iStore welke software er op beide toestellen geïnstalleerd kan worden. Software die niet aan de (vaak betwiste) normen van Apple voldoet, komt niet in de iStore terecht en kan bijgevolg niet op een iPhone of iPad gezet worden.

Een aantal gebruikers pikt het niet dat Apple bepaalt wat ze wel of niet op hun toestel mogen zetten. Een groep hackers, onder wie MuscleNerd, richtte daarom het iPhone Dev Team op. Dat team houdt zich voornamelijk bezig met opsporen van bugs in Apples mobiele apparaten om toegang tot de root te krijgen. Als je eenmaal over dat toegangsniveau beschikt, kun je naar hartenlust software op je iPhone of iPad installeren.

Let wel: het ‘jailbreaken’ van je toestel beschouwt Apple als een inbreuk op de gebruikersovereenkomst. Wie het toch doet, riskeert dat hij zijn garantie verliest.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business