Nieuws

Europese bedrijven betalen zwaar voor illegale soft

De Business Software Alliance ondernam vorig jaar meer dan 2.200 juridische acties tegen bedrijven die illegale software gebruiken. In België sloot BSA 33 minnelijke schikkingen af. De Belgische daders betaalden samen ruim anderhalf miljoen euro. Voor heel Europa dikte het prijskaartje aan tot ruim 11 miljoen euro.

Het installeren van software zonder licentie kostte de Europese bedrijven in 2009 meer dan 16 miljoen USD als gevolg van de juridische acties die Business Software Alliance (BSA) heeft ondernomen. Vorig jaar ontving BSA bijna vierduizend meldingen over bedrijven die illegale software gebruiken en ondernam ze 2.256 juridische acties in heel Europa. In België betaalden de bedrijven tegen wie een juridische actie voor illegale installatie van software werd gevoerd  1.509.170 euro een stijging met 61% ten opzichte van de 936.142 euro in 2008. In dat bedrag zijn de schadevergoedingen voor de illegale installatie van software opgenomen, die opliepen tot  1.254.290 euro. Net als in de hele EMEA-regio, versterkte BSA ook in België haar juridische acties in 2009 en trof 33 minnelijke schikkingen met bedrijven (tegenover 22 in 2008).
 
BSA verhoogde de juridische inspanningen in de loop van het jaar en bereikte een grotere aantal schikkingen dan in 2008,” zegt Sarah Coombes, Senior Director, Legal Affairs EMEA bij BSA. “Die resultaten zijn een sterk signaal. In dit moeilijke financiële klimaat moeten de bedrijven ervoor zorgen dat ze over de nodige licenties beschikken voor hun software. Anders lopen ze het risico dat ze naast de licenties voor het gebruik van de software in de toekomst ook de kosten van de juridische acties moeten betalen.”
 
De  11.3 miljoen euro die bedrijven betaalden, zijn enkel de bedragen die het gevolg zijn van de juridische acties van BSA. De reële kosten liggen veel hoger, want in dit bedrag zijn de juridische kosten van het bedrijf en de indirecte kosten, zoals de verstoring van de bedrijfsactiviteiten, de impact van niet-geplande softwareaankopen op de kasstroom en de schade aan de reputatie van het bedrijf niet opgenomen. Het gebruik van software zonder licentie wordt ten onrechte beschouwd als een manier om kosten te besparen, maar in feite stelt het de onderneming bloot aan enorme risico’s.”
 

 

 “BSA heeft niet alleen een sterk juridische programma, we willen bedrijven ook informeren over het belang van legaal softwaregebruik en hen helpen om in regel te blijven,” verklaart Jacco Brand, Voorzitter BSA Benelux Committee. “Onze recente campagne in samenwerking met Unizo is een goed voorbeeld van de manier waarop BSA informatie, gratis tools en advies ter beschikking stelt. BSA gaf alle leden van Unizo de kans om zich in regel te stellen tussen 1/12 en 31/3, met de garantie dat er geen juridische acties tegen hen zouden worden ondernomen in deze periode. De workshops, websites en nieuwsbrieven gaven de bedrijven meer inzicht in hun licentievereisten en hielpen hen bij het beheer, zodat ze in de toekomst aan de wettelijke vereisten kunnen blijven voldoen. Veel bedrijven hebben actie ondernomen en hebben hun software gelegaliseerd. Efficiënt softwarebeheer kan immers geld besparen, want het identificeert ook de software die te weinig wordt gebruikt.”

Het gebruik van software onder licentie kost bedrijven niet alleen geld, het schaadt ook de economie. Volgens de studie van IDC, ‘2008 Piracy Reduction Impact Study’, kan het verminderen van de softwarepiraterij met 10% het BBP van België met  697 miljoen euro verhogen en  bovendien 237 miljoen euro aan belastinginkomsten en 1500 banen opleveren.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business