Nieuws

AMD lanceert processor met 12 kernen

Chipfabrikant AMD introduceert zijn Opteron 6100-processorlijn voor servers. De chips worden op 45 nanometer gebakken en zijn met acht of twaalf rekenkernen te verkrijgen.

De variant met twaalf kernen gaat als de Magny-Cours door het leven. Hij is opgebouwd uit twee Istanbulprocessors met elk zes rekenkernen.

Intel of AMD?
Eerder deze maand lanceerde concurrent Intel een processor met zes rekenkernen. Je zou denken dat deze CPU’s maar half zoveel werk kunnen verzetten, maar in de praktijk zijn de rekenkernen van Intel een stuk sneller dan die van AMD.

[related_article id=”152275″]

De goedkoopste AMD Opteron 6100-processor met acht kernen draait op 2,0 GHz en vind je al voor een kleine 300 euro. Voor het neusje van de zalm, de versie met twaalf kernen en een kloksnelheid van 2,2 GHz, ben je meer dan elfhonderd euro kwijt.

Het duurste model van Intel, de Xeon 5680 met zes rekenkernen, kost rond de vijftienhonderd euro. Verwacht wordt dat Intel binnenkort met een variant met acht kernen op de proppen komt.

Software
De standaard voor serverprocessors lag de afgelopen jaren op twee of vier rekenkernen per CPU. Chips met meerdere rekenkernen zijn bedoeld voor gebruik in de zwaarste servers die parallel gigantische hoeveelheden data moeten verwerken. Vaak gaan er meerdere multikernprocessors in één server.

Hoewel een groter aantal rekenkernen logischerwijs tot betere prestaties leidt, moet de software eerst aan deze architectuur worden aangepast, wil men de rekenkracht ten volle kunnen benutten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business