Nieuws

Geheim piraterijverdrag lekt uit

Een werkdocument van de omstreden ACTA-besprekingen is uitgelekt. Het internationaal overleg bespreekt momenteel de mogelijkheden om piraterij strenger aan te pakken.

Het document werd online gezet door de Franse burgerrechtenorganisatie La Quadrature du Net. Concrete afgewerkte voorstellen zitten er echter nog niet in. De 56 pagina’s zijn een samenhangsel van voorstellen, wijzigingen, opmerkingen en voetnoten.

Wel stelt de tekst, waarvan de echtheid nog niet is bevestigd, voor dat providers meer maatregelen moeten nemen om inbreuken van gebruikers te voorkomen. Anders worden ze mee verantwoordelijk.

In eerder gelekte delen werd al duidelijk dat eigenaars van video- of fotosites zoals Flickr en YouTube actief op zoek moeten gaan naar overtredingen op hun site.

Europees Parlement wil openbaarheid
Over ACTA is de laatste weken veel te doen geweest. De besprekingen lopen al enkele jaren en hebben als doel een internationale wetgeving te realiseren rond namaak, waar ook zaken als internetpiraterij onder vallen. De besprekingen gebeuren echter in het allergrootste geheim, wat critici tegen de borst stuit.

Mede daarom heeft het Europees Parlement aan de Europese Commissie gevraagd om de ACTA-besprekingen openbaar te maken. Het wil namelijk niet dat er zware piraterijmaatregelen worden doorgedrukt zonder steun van het parlement. Zo heeft het zich al expliciet uitgesproken tegen plannen waarbij downloaders van illegale mp3’s van het internet worden gegooid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business