Nieuws

‘Patch het gat achter de computer’

Tegenwoordig rijden minder mensen dronken met de auto dan veertig jaar geleden, toen de auto nog redelijk nieuw was. Het internet staat nog niet zover en veel mensen kruipen achter hun computer zonder enig besef van beveiliging. Dat is een probleem, volgens securitybedrijf Kaspersky.

Hoewel er zeer verfijnde malware bestaat, proberen cybercriminelen nog steeds in te spelen op de zwaktes van de computergebruikers. Volgens Kaspersky is de gebruiker dan ook de zwakste schakel in de computerbeveiliging.

Phishers proberen nietsvermoedende burgers te verleiden om hun persoonlijke gegevens, zoals bankgegevens, in te vullen op een website. Daarvoor gebruiken ze nagemaakte banksites en sturen ze massaal mails uit, in de hoop dat iemand dom genoeg is erop te reageren.

De mensen patchen
De oplossing is volgens Kaspersky om de mensen te patchen. Zo blijkt dat mensen in de offlinewereld vrij goed met risico kunnen omgaan. We hebben bijvoorbeeld geleerd links en rechts te kijken voor we een straat oversteken. Daarmee worden niet alle ongevallen vermeden, maar het risico blijft in ieder geval beperkt. In de onlinewereld is het blijkbaar niet zo evident om risico’s in te schatten en te vermijden.

Er moeten trainingen komen om mensen bewust te maken van de online gevaren. Een taak voor werkgevers, volgens Kaspersky. En een computerbeleid uitschrijven volstaat niet, zegt het beveiligingsbedrijf.

Zakkenrollers
Een efficiënt beveiligingsbeleid moet ten eerste al mee veranderen met de bedreigingen. Zo zijn tegenwoordig sociale netwerken zeer kwetsbaar. Cybercriminelen handelen immers als zakkenrollers: ze gaan daar waar het volk ook is. En dus is het belangrijk om de mensen ook op die gevaren te wijzen.

Als je dan toch de mensen gaat onderrichten over de gevaren van het web, moet je het niet als een IT-probleem aanpakken, zegt Kaspersky. Het is beter om het als een verantwoordelijkheid van personeelszaken te zien, net zoals het beleid voor veiligheid op de werkplek. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business