Nieuws

Belbelasting in schemerzone

Moet op een gsm van het werk voortaan belasting worden betaald? Nee, schreeuwde minister van Begroting Guy Vanhengel vorige week na de ministerraad. Wel waar, reageerden consultants uit diverse sectoren ontzet. Hoe zit het nu eigenlijk? De waarheid ligt in de grijze schemerzone ergens tussenin. Typisch Belgisch.

Eind vorig jaar kondigde de regering-Leterme aan dat werknemers voortaan belast zouden worden op het privégebruik van hun bedrijfs-gsm. Volgens plan zou dat privégebruik forfaitair geraamd worden op 12,50 euro per maand. Op dat bedrag zou door de werkgever 13,07 procent RSZ verschuldigd zijn, wat overeenkomt met 1,63 euro per maand.

Voorts zou hier ook personenbelasting op verschuldigd zijn door de werknemer. Bij de hoogste marginale aanslagvoet komt dat neer op een belasting van 6,50 euro per maand. Op die manier rekende de regering op een extraatje van 54 miljoen. Maar vorige week besliste de ministerraad om deze maatregel te schrappen. "Geen pestbelasting", verklaarde Guy Vanhengel als een echte liberaal.

Belasting niet afgeschaft
In werkelijkheid is het schrappen van die ‘pestbelasting’ echter een stuk minder liberaal dan Vanhengel doet uitschijnen. Nu er geen forfaitaire belasting komt, blijft immers de algemene regeling van toepassing. En die schrijft voor dat de werkgever verplicht is om het werkelijke privévoordeel van de bedrijfs-gsm’s te ramen en die aan te geven als voordeel van alle aard op de loonfiches van zijn werknemers. Ook daarop is dan 13,07 procent RSZ verschuldigd door de werkgever en personenbelasting door de werknemer.

"Enkel wanneer de werknemer zijn privégebruik zelf betaalt, of terugbetaalt aan de werkgever, is er geen sprake meer van een voordeel in natura en zijn er dus ook geen fiscale en parafiscale inhoudingen meer verplicht", legt Veerle Michiels van het kenniscentrum van SDWorx uit.

Geen controle
Het is meteen duidelijk dat deze regeling voor de meeste werknemers in principe flink duurder is dan de forfaitaire regeling die de regering-Leterme in december aankondigde. Want het spreekt voor zich dat het reële privévoordeel van een gsm van het werk voor de meeste werknemers een stuk hoger ligt dan 12,50 euro per maand.

Toch zullen veel werknemers juichen nu de nieuwe belasting afgeketst is. In de praktijk betalen immers veel werknemers helemaal niets op hun bedrijfs-gsm. Exacte cijfers hierover bestaan er niet, maar we weten allemaal dat veel werknemers volledig kosteloos een gsm van het werk ter beschikking hebben, ook voor privégebruik.

Zolang er geen controle komt, gaan die niet aangegeven bedrijfs-gsm’s op in de massa van de bedrijfsonkosten en blijft alles in een grijze schemerzone zitten. Maar bij de eerstvolgende sociale controle in het bedrijf gaan de poppen aan het dansen.

Lees het volledige artikel op De Standaard

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business