Geolocatie is hip. Mobiele surfers gebruiken steeds vaker applicaties zoals Gowalla en Foursquare om met de rest van de wereld te delen waar ze zich bevinden. Een patentaanvraag van Apple doet vermoeden dat het bedrijf plannen heeft om een gelijkaardige service aan te bieden. De website Patently Apple bracht aan het licht dat Apple een […]

Advertentie

Geolocatie is hip. Mobiele surfers gebruiken steeds vaker applicaties zoals Gowalla en Foursquare om met de rest van de wereld te delen waar ze zich bevinden. Een patentaanvraag van Apple doet vermoeden dat het bedrijf plannen heeft om een gelijkaardige service aan te bieden.

De website Patently Apple bracht aan het licht dat Apple een patentaanvraag heeft lopen voor iGroups, een sociaal netwerk dat de geografische locatie gebruikt om iPhone-eigenaars met elkaar te verbinden.

iGroups zou het voor groepen gebruikers die aan “een evenement deelnemen” (zoals inchecken op een specifieke locatie) mogelijk maken om met elkaar in contact te staan en realtime informatie met elkaar te delen. Klinkt bekend? Dat is allicht omdat geolocatie-applicaties die vergelijkbare diensten aanbieden, zoals Gowalla en Foursquare, steeds vaker opduiken.

Geo-applicatie voor Apple? (beeld: Patently Apple)

Virtuele gps
Volgens het patent werkt iGroups onderliggend net iets anders. Het maakt gebruik van Apples MobileMe-dienst, en gebruikers zonder gps op hun telefoon kunnen dankzij een ‘virtuele gps’ nog steeds deel uitmaken van iGroups.

Zoals veel bedrijven vraagt Apple voortdurend nieuwe patenten aan, en dat betekent dus niet noodzakelijk dat er daadwerkelijk een product op komst is. Maar dit specifieke patent is interessant, en niet alleen vanwege de geogekte die momenteel woedt.

Google Latitude achterna
Vorige zomer heeft Apple namelijk de Google Latitude-applicatie voor de App Store geweigerd. Gebruikers van deze Google-dienst kunnen hun locatie makkelijk delen met vrienden, en dat lijkt erg op wat iGroups zou kunnen zijn.

Enkele maanden na dat Latitude-voorval kocht Apple het bedrijf PlaceBase. Dat is de maker van de kaartendienst PushPin, een product dat wat weghad van Google Maps. De oprichter van PlaceBase, Jaron Waldman, kreeg toen een plaatsje in het Geo Team van Apple.


Geen velden gevonden.