Iedereen die ooit Windows heeft geïnstalleerd, weet wat een productsleutel is. Het is dé vereiste om van een Windows-installatie een legale, geactiveerde installatie te maken. En het heeft altijd dezelfde vorm, zoals K49H2-RPR94-QBGG4-DBCTM-YT64G. IT’ers die zich meteen afvragen of de bovenstaande sleutel een betekenis heeft, kan ik volmondig beantwoorden. Ja, deze sleutel is namelijk een […]

Advertentie

Iedereen die ooit Windows heeft geïnstalleerd, weet wat een productsleutel is. Het is dé vereiste om van een Windows-installatie een legale, geactiveerde installatie te maken. En het heeft altijd dezelfde vorm, zoals K49H2-RPR94-QBGG4-DBCTM-YT64G.

IT’ers die zich meteen afvragen of de bovenstaande sleutel een betekenis heeft, kan ik volmondig beantwoorden. Ja, deze sleutel is namelijk een onderdeel van de gratis Microsoft-update KB958559. Beter bekend als de XP Mode van Windows 7.

 

Windows 7 XP Mode is gratis af te halen, althans als u selecteert dat u Windows 7 Enterprise, Professional of Ultimate bezit. De update installeert een Microsoft Virtual PC met daarin een voorgebakken Windows XP-image (een VHD-bestand van ruim 1 GB).

Deze installatie van XP is reeds geactiveerd en bijgevolg kan een Windows 7-gebruiker onmiddellijk aan de slag met zijn eigen Windows XP SP3 Professional. Twee Windowsversies voor de prijs van één dus.

Zoals we van Microsoft gewend zijn, promoten ze nieuwe hardware. Ze vragen dat de pc 2 GB RAM aan boord heeft en draait op een processor met Intel-VT of AMD-V. Deze hardwarevereisten zijn wel handig om alles vlot en soepel te laten werken, maar ze zijn technologisch gezien niet verplicht. Meer nog, een installatie van het gratis Virtual PC 2007 werkt perfect met of zonder Intel-VT of AMD-V. Ook een installatie hierop van Windows XP is geen probleem, alleen een activatie met de eerder genoemde sleutel is niet zonder kunstgrepen mogelijk.

Na installatie van XP Mode start een Windows XP SP3 waar automatisch op ingelogd wordt. Dit inloggen is, in tegenstelling tot de gewone Virtual PC, geen rechtstreekse console, maar een (licht aangepaste) RDP-sessie. Deze sessie gaat over de lokale loopbackinterface, zodat het netwerk van de virtuele machine wel configureerbaar blijft.

De zogenaamde integratiefuncties, die ervoor zorgen dat de schijven, printers en het klembord van Windows 7 bereikbaar worden, zijn dus typische RDP-opties. Iets wat met een gewone Virtual PC 2007 ook perfect mogelijk is.

Waar XP Mode wel in uitblinkt, is dan ook datgene waarvoor het bedoeld is: applicaties die niet onder Windows 7 zouden werken installeren in XP Mode. Later kunnen de toepassingen dan gewoon in Windows 7 draaien. Dit werkt zeer intuïtief. Het idee is als volgt: Windows XP Mode wordt gestart en het bureaublad wordt getoond. Daar kunnen dan diverse applicaties geïnstalleerd worden. Bijvoorbeeld de bèta van Office 2010 32 bit. Automatisch worden de snelkoppelingen aangemaakt in het Windows 7-startmenu. Daarna moet Windows XP Mode afgesloten worden, en dan pas kunnen de applicaties vanuit het Windows 7-startmenu gestart worden.

Enkel aan de randen van dialoogvensters kun je afleiden dat software eigenlijk onder Windows XP draait. Bij het openen of opslaan van documenten krijg je ook telkens je lokale Windows 7-schijven te zien. Het geheel werkt behoorlijk vlot omdat niet de volledige VM wordt gestart. Zo is het perfect mogelijk om Office 2007 onder Windows 7 te installeren en Office 2010 bèta onder XP. Je kunt de twee naast en door elkaar gebruiken zonder grote risico’s. Andere programma’s zoals VMware Workstation hebben deze opties ook, maar deze zijn niet gratis en vragen meer resources, aangezien de volledige VM op de achtergrond draait.

Excel 2007
Excel 2007

Voor mensen die Windows 7 Ultimate, Enterprise of Professional bezitten, is XP Mode een absolute aanrader. Vroeg of laat is er wel een moment waar een gratis virtuele machine van pas komt.

Als het niet gaat om applicaties die enkel onder Windows XP werken, kan XP Mode gebruikt worden om nieuwe software te testen. Bovendien ondersteunt XP Mode undo-disks, net zoals Virtual PC 2007. Bij problemen is het mogelijk om via deze weg terug te gaan in de tijd. XP Mode ontpopt zich als een ware teletijdmachine.

Indien XP draait, zal hij ook automatisch updaten.

Indien XP draait, zal hij ook automatisch updaten. Ook dit is geïntegreerd.

Tijl Deneut specialiseerde zich in data center technologie met een focus op Storage Area Networks (SAN), netwerken en server virtualisatie. Hij geeft o.a. cursussen i.s.m. VOKA omtrent virtualisatie-optimalisatie aan een breed KMO publiek. In 2008 studeerde hij af als Master Informatie & Communicatietechnieken aan HOWEST.