Nieuws

Mozilla verfrist licentie

Mozilla gaat zijn openbronlicentie vernieuwen. De opknapbeurt zou in het najaar klaar moeten zijn.

Versie 1.1 van de Mozilla Public License (MPL) gaat ondertussen al meer dan tien jaar mee. Ze schrijft voor wat ontwikkelaars wel en niet mogen doen met broncode die ze voor hun eigen projecten willen gebruiken. De bekendste stukken software die onder de licentie vallen zijn de browser Firefox en het mailprogramma Thunderbird.

De oude licentie is aan vervanging toe, zo zegt Mozilla in een mededeling: “De licentie heeft goed dienst gedaan door mee de waarden van onze groeiende gemeenschap te communiceren. Maar, een deel van de bewoording begint ouderdomsverschijnselen te vertonen.”

Verzoenbaar met Apache
De MPL zal een openbronlicentie blijven volgens de regels van de kunst. Dat wil zeggen dat de definitie van de Free Software Foundation en het Open Source Initiative gevolgd worden.

Een van de bijkomende ambities voor de nieuwe licentie is een verbeterde compatibiliteit met de Apache-licentie. Die laatste wordt voor een hele reeks softwareprojecten gebruikt. Door de licenties op elkaar af te stemmen, wordt het makkelijker broncode tussen Apache-projecten en Mozilla-projecten uit te wisselen.

De Mozilla-licentie is al een keer herwerkt door Sun. Ze hebben een afgeleide gemaakt met de Common Development and Distribution License (CDDL).

In oktober of november zou de licentie klaar moeten zijn. Dat is een ambitieuze datum, zeker als je vergelijkt met de ontwikkeling van een derde versie van de General Public License. Die had anderhalf jaar verhit debat nodig om tot stand te komen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business