Nieuws

Eén miljoen scareware-slachtoffers per dag

Pop-ups die je vertellen dat je computer geïnfecteerd is en tegelijkertijd een oplossing bieden, zien er meestal geloofwaardig uit. Wees echter voorzichtig, want het zou zogenoemde scareware kunnen zijn, zegt beveiligingsfabrikant McAfee.

Volgens het bedrijf zijn er dagelijks een miljoen mensen het slachtoffer van scareware, waarvan 69.000 in Amerika. Deze vorm van malware is de laatste twee jaar met zeshonderd procent toegenomen. Gezamenlijk leveren de aanvallen wereldwijd meer dan driehonderd miljoen Amerikaanse dollars op.

Legitiem
Scareware ziet er meestal uit als een betrouwbaar beveiligingsproduct dat de gebruiker informeert over een infectie. Als hij tegen betaling software installeert, is het zaakje opgelost. Niet dus, want hij is niet alleen zijn geld kwijt, maar zijn computer is ook kwetsbaar gemaakt voor aanvallen. Denk aan identiteitsfraude of de installatie van andere malware. 

Dave Marcus, McAfees directeur voor veiligheidsonderzoek, noemt deze programma’s erger dan onbruikbaar. “Het vindt niet wat het zegt te vinden en het ruimt zeker niet op wat het niet vindt”, licht hij toe. “Het enige wat het doet is je angst aanjagen om de software aan te kopen.”

Advies
Daarom is het verstandig om eerst raad te vragen bij iemand die er ervaring mee heeft, informatie op te zoeken over de verkopende partij en voorzichtig te zijn met pop-upadvertenties. 

Uiteraard meldt McAfee ook dat het producten in zijn assortiment heeft die zulke ellende verhinderen. Bijvoorbeeld Stinger, dat bepaalt of een programma nep is, en Consumer Threat Alert, dat de gebruikers waarschuwt voor de nieuwste en gevaarlijkste online bedreigingen. 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business