Nieuws

Cisco maakt nieuwe megarouter

Cisco verkondigt al twee weken dat zijn nieuwe product het internet voor altijd zal veranderen. Het grote nieuws blijkt uiteindelijk een nieuwe router te zijn. Maar dan wel een uit de kluiten gewassen exemplaar.

Gisteravond onthulde de netwerkspecialist de CRS-3, een internetrouter voor de grootste internetproviders. Revolutionair is hij niet, zoals Cisco beloofd had. Maar hij is wel een grote sprong voorwaarts, want de router is drie keer zo snel als zijn voorganger uit 2004, de CRS-1.

De CRS-3 kan 322 terabit per seconde aan, wat goed is voor een simultane videochat met iedereen in China. Video is dan ook het grote verkoopargument van Cisco’s jongste telg.

"Video is de killer app", zegt algemeen directeur John Chambers tijdens een telefonische persconferentie. “Video brengt het internet tot leven en de meeste toestellen op het netwerk zullen snel evolueren naar video.”

Groeiende vraag naar bandbreedte
Om zijn bewering te staven, verwijst Chambers naar de beurzen CES in Las Vegas en het Mobile World Congress in Barcelona. De meeste nieuwe toestellen daar haken in op het internet en zullen, onder meer door video, veel nieuw internetverkeer genereren.

Ook initiatieven zoals die van Google om applicaties te testen die een verbinding van een gigabit per seconde vereisen, tonen aan dat de vraag naar bandbreedte groeit.

Als de vraag naar bandbreedte stijgt, dan zullen internetproviders nieuwe apparatuur nodig hebben om de kern van het netwerk overeind te houden.

Van een machine voor internetverkeer op die schaal zullen niet zoveel exemplaren worden verkocht als van een Linksys-router voor consumenten. Zo zijn er op dit ogenblik vijfduizend toestellen van het type CRS-1 werkzaam. Zeker één exemplaar staat in België.

Waar is de CRS-2?
Met een grondige upgradebeurt kan de CRS-1 omgebouwd worden tot een CRS-3. Dan worden de software en de fabric-cards vervangen door hun nieuwe versies. Het chassis en de voeding kunnen blijven. Tijdens de upgrade kan de router trouwens blijven draaien.

Enige vraag die nog rest, is wat er gebeurd is met de CRS-2. Die heeft nooit bestaan, zo blijkt. “CRS-3 geeft beter weer wat voor een grote sprong vooruit deze router is”, verklaart Doug Webster, de directeur strategische communicatie van Cisco in een telefoongesprek met IT Professional. Een marketingtrucje dus.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business